2 Mayıs 2010 Pazar

A-FERİN (Aferin) HOT Tek Kullanımlık Toz İçeren Poşet

İlaç Etken Maddesi:
Parasetamol, Psödoefedrin hidroklorür
İlaç Etken Maddesi:
Parasetamol………………………………………………….500mg
İlaç Etken Maddesi:
Psödoefedrin hidroklorür……………………………….60mg
İlaç Marka İsmi:
A-FERİN (Aferin) HOT Tek Kullanımlık Toz İçeren Poşet

A-ferin Hot Nedir?

A-ferin Hot ateş düşürücü, ağrı kesici etkileri olan bir ilaçtır ve daha başka etkileri de mevcuttur.

A-ferin Hot aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:

  • Grip, soğuk algınlığı;
  • Ağrı, ateş, hapşırma, burun ve sinüslerde dolgunluk hissi, burun akıntısı;
  • Sinüzit, burun-yutak yolunun iltihaplanması.

A-ferin Hot burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.

Bu ilaç ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız.

A-ferin Hot Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

39.5 dereceden fazla ateş varlığında, 3 günden uzun süren ateşte ve tekrarlayan ateş durumlarında hekiminize danışmadan A-ferin Hot’ı kullanmayınız.

Eğer aşağıda belirtilen rahatsızlıklardan bir ya da birkaçına sahipseniz A-ferin Hot’ı kullanırken dikkatli olunuz:

  • iskemik kalp hastalığı;
  • şeker hastalığı (diyabet);
  • hipertansiyon (yüksek kan basıncı);
  • hipertiroidizm;
  • glokom (göz tansiyonu);
  • prostat büyümesi;
  • sempatomimetik ilaçların [dobutamin (Dobutamine DBL); dopamin hidroklorür (Dopmin, Dopamine Orna, Giludop); izoprenalin hidroklorür (Asteral); efedrin hidroklorür (Efedrin, Efedrin Hidroklorür); norfenefrin hidroklorür (Novadral); vb. ] etkilerine duyarlılık.

Yaşlı hastalar psödoefedrin’in de (psödoefedrin A-ferin Hot’ın etken maddelerinden biridir.) içinde bulunduğu sempatomimetik aminlerin etkilerine özellikle duyarlıdırlar. Yüksek dozda sempatomimetik amin kullanımı 60 yaş ve üzerindeki hastalarda halüsinasyon, nöbet ve ölüme neden olabilir. Bu konuda dikkatli olunuz ve size önerilen dozları aşmayınız.

Eğer tansiyon ilacı ve/veya sempatomimetik grubu bir ilaç kullanıyorsanız, A-ferin Hot’ı kullanırken dikkatli olunuz.

Eğer ağız yoluyla (oral yolla) pıhtılaşma önleyici bir ilaç [moklobemid (Aurorix, Lobem)] kullanıyorsanız; bu ilaçlarla birlikte uzun süre yüksek dozlarda parasetamol (parasetamol A-ferin Hot’ın etken maddelerinden biridir.) kullanmak; pıhtılaşmayı önleyici ilaçların etkisini arttırabilir. Böyle bir durumda bir sağlık profesyoneli yardımıyla kendinizi yakından izleyiniz.

A-ferin Hot ile tedaviniz süresince alkol tüketmekten kaçınınız.

Eğer her gün 3 kadehten fazla alkol tüketiyorsanız ya da alkol kaynaklı karaciğer rahatsızlığınız varsa öncelikle hekiminize danışmadan A-ferin Hot kullanmayınız. Bu ilacı kullanmak sizin için uygun olmayabilir ya da daha düşük doz veya özel bir kontrole gereksinim duyabilirsiniz.

A-ferin Hot kullanımınız süresince parasetamol (parasetamol A-ferin Hot’ın etken maddelerinden biridir.) içeren diğer ilaçlardan da kullanıp kullanmadığınıza dikkat ediniz. Bu sayede her ilaç dozunda ya da günlük toplam doz olarak size önerilenden daha fazla parasetamol tüketmekten yani parasetamol doz aşımından kendinizi sakınabilirsiniz.

A-ferin Hot 6 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.

A-ferin Hot Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

Eğer aşağıdaki durumlardan bir ya da birkaçına sahipseniz A-ferin Hot’ı kullanmayınız:

  • Parasetamol ve/veya psödoefedrin hidroklorür’e (Parasetamol ve psödoefedrin hidroklorür A-ferin Hot’ın etken maddeleridir.) alerji;
  • İlacın bileşiminde bulunan diğer maddelere alerji;
  • Ağır karaciğer yetmezliği;
  • Ağır hipertansiyon (yüksek kan basıncı);
  • Ağır koroner atardamar (koroner arter) hastalığı;
  • Önceki iki hafta içinde veya halen MAO inhibitörü [moklobemid (Aurorix, Lobem)] kullanımı.

A-ferin Hot’ı kullanmaya başlamadan önce alerjik reaksiyon gösterdiğiniz ilaçlar var ise bunları hekiminize eksiksiz olarak bildiriniz.

Eğer aşağıdaki durumlardan bir ya da birkaçına sahipseniz A-ferin Hot’ı kullanmaya başlamadan önce hekiminize bildiriniz:

  • karaciğer yetmezliği;
  • böbrek yetmezliği.

Eğer bu rahatsızlıklardan herhangi birine sahipseniz A-ferin Hot’ı kullanamayabilirsiniz ya da ilacınızı güvenle kullanabilmeniz için doz ayarlaması ya da spesifik bir test yapılmasına gereksinim duyabilirsiniz.

Gebelik ya da Emzirme Döneminde A-ferin Hot’ı Kullanabilir Miyim?

Gebelik kategorisi: C. Gebelikte parasetamol ve psödoefedrin hidroklorür (parasetamol ve psödoefedrin hidroklorür A-ferin Hot’ın etken maddeleridir.) kullanımına ait yeterli veri bulunmamaktadır. Bu nedenle gebelik döneminiz süresince hekiminiz tarafından fayda-zarar oranı dikkate alınarak, ilacı kullanmanızın gerekli görülmesi halinde bu ilacı kullanınız.

Emziren annelerde parasetamol kullanımının güvenli olduğu bilinmektedir. Ancak psödoefedrin (parasetamol ve psödoefedrin hidroklorür A-ferin Hot’ın etken maddeleridir.) anne sütüne geçer ve emzirilen bebek üzerindeki etkileri hakkında yeterli veri bulunmamaktadır. Bu nedenle emzirme döneminiz süresince hekiminizin tavsiyesi olmadan bu ilacı kullanmaktan sakınınız.

Araç ve Makine Kullanırken A-ferin Hot’ı Kullanabilir Miyim?

İlacın kendi üzerinizde nasıl bir etki oluşturacağını görmeden araç ve makine kullanmaktan kaçınınız.

A-ferin Hot’ı Nasıl Almalıyım?

İlacınızı tam manasıyla hekiminiz tarafından size öngörüldüğü şekilde ya da prospektüsünde yazan yönergeler doğrultusunda alınız. Eğer bu yönergeleri anlamazsanız eczacı, hemşire ya da hekiminize size açıklamalarını rica ediniz. Hekiminiz tarafından size uygun görülenden daha yüksek dozda ya da daha uzun süre ilacınızı kullanmayınız. Reçetenizde size tarif edilen yönergelere uyunuz.

1 poşet A-ferin Hot’ı açınız ve içindeki tozu 1 bardak sıcak suya boşaltınız, kaşıkla biraz karıştırınız ve sıcakken içiniz.

Günde 4 poşetten fazla A-ferin Hot tüketmeyiniz.

A-ferin Hot 6 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.

Eğer şikayetleriniz iyileşmezse ya da daha kötüye giderse, A-ferin Hot’ı kullanmayı bırakınız ve hekiminizle görüşünüz.

Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Eğer bir doz almayı unuttuysanız hatırladığınız an bu dozu alınız. Eğer hatırladığınızda bir sonraki dozun vakti gelmişse almadığınız dozu atlayınız ve ilacı planladığınız düzende almaya devam ediniz. Unuttuğunuz doz için ekstra ilaç almayınız.

Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Eğer ilacınızdan almanız gerekenden çok daha fazla dozda aldığınızı düşünüyorsanız bir acil servisi arayarak destek alınız. Bulantı, kusma, genel halsizlik, kalp atımlarında artış, endişe hali, yüksek kan basıncı (hipertansiyon) doz aşımı belirtilerindendir.

A-ferin Hot’ı Alırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Eğer 60 yaş veya üzerinde bir hastaysanız A-ferin Hot’ı yüksek dozda almaktan özellikle kaçınınız.

A-ferin Hot ile tedaviniz süresince alkol tüketmekten kaçınınız.

A-ferin Hot kullanımınız süresince parasetamol (parasetamol A-ferin Hot’ın etken maddelerinden biridir.) içeren diğer ilaçlardan da kullanıp kullanmadığınıza dikkat ediniz. Bu sayede her ilaç dozunda ya da günlük toplam doz olarak size önerilenden daha fazla parasetamol tüketmekten yani parasetamol doz aşımından kendinizi sakınabilirsiniz.

A-ferin Hot’ın Yan Etkileri

Allerjik reaksiyon belirtileri olan bu sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz ilacı kullanmayı bırakınız ve acil yardım desteği alınız: ürtiker(kurdeşen), nefes almada zorluk, yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik.

Daha hafif yan etkiler de görülebilir ancak bunların varlığında hekiminizle konuşup ilacınızı kullanmaya devam edebilirsiniz:

  • sinirlilik;
  • huzursuzluk;
  • sersemlik hali;
  • halsizlik, uykusuzluk;
  • baş ağrısı, baş dönmesi;
  • endişe hali, solgunluk;
  • titreme, halüsinasyon;
  • çarpıntı, kalp ritminde düzensizlik.

Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir; burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza danışınız.

A-ferin Hot ile Etkileşen Diğer İlaçlar Nelerdir?

Aşağıda sıralanan ilaçlarla A-ferin Hot’ın bir arada kullanılması olası ilaç etkileşimleri açısından sakıncalı olabilir ya da yeterli etkinlik sağlanamayabilir. Bu nedenle A-ferin Hot’ı hekiminize danışmadan bu ilaçlarla birlikte almaktan kaçınınız. Eğer aşağıdaki ilaçların bir ya da birkaçını kullanıyorsanız A-ferin Hot’ı kullanmaya başlamadan önce hekiminize söyleyiniz;

A-ferin Hot ile etkileşen diğer başka ilaçlar da mevcut olabilir. Doktorunuza kullanmakta olduğunuz bütün ilaçlar ve diğer alternatif tıp methodları hakkında bilgi veriniz; bunlar vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size verilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan başka bir ilaç kullanmaya başlamayınız.

A-ferin Hot kullanımınız süresince parasetamol (parasetamol A-ferin Hot’ın etken maddelerinden biridir.) içeren diğer ilaçlardan da kullanıp kullanmadığınıza dikkat ediniz. Bu sayede her ilaç dozunda ya da günlük toplam doz olarak size önerilenden daha fazla parasetamol tüketmekten yani parasetamol doz aşımından kendinizi sakınabilirsiniz.

A-ferin Hot’ı Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

A-ferin Hot’ı 15-30 derece arasında nem ve ışıktan uzak bir yerde saklayınız.

Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?

A-FERİN (Aferin) HOT Tek Kullanımlık Toz İçeren Poşet ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.

UNUTMAYIN! A-FERİN (Aferin) HOT Tek Kullanımlık Toz İçeren Poşet ve diğer bütün ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız; BA-FERİN (Aferin) HOT Tek Kullanımlık Toz İçeren Poşet'i asla başkalarıyla paylaşmayınız ve A-FERİN (Aferin) HOT Tek Kullanımlık Toz İçeren Poşet'i sadece size uygun görüldüğü şekilde kullanınız.

UYARI! İlaçpedia.com ve içerik sağlayıcıları bu sitede yer alan bilgilerin toplanması ve sunulması konusunda gereken özeni göstermiş ve bu bilgileri güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan edinmiştir. Kullanılan kaynaklar ve güvenilirlik politikası için tıklayınız. Ancak, ilaçpedia.com ve içerik sağlayıcıları sitede yer alan bilgilerin doğruluğunu garanti etmez. Sitede yer alan bilgiler, hekimlerin, eczacıların, hemşirelerin veya hasta sağlığıyla ilgili diğer sağlık çalışanlarının bilgi, deneyim, yetenek ve kanaatlerinin yerine geçmeyi değil, tamamlamayı amaçlar. Herhangi bir ilaç veya ilaç kombinasyonuyla ilgili uyarı bulunmaması, bu ilaç veya ilaç kombinasyonunun herhangi bir hasta için veya sizin kişisel koşullarınız için güvenli, uygun ve etkili olduğu fikrini doğurmamalıdır. Doktor ve eczacıların direktiflerine mutlaka uyulmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder