11 Mayıs 2010 Salı

Abilify Tablet

İlaç Etken Maddesi:
Aripiprazol
İlaç Marka İsmi:
Abilify Tablet

Aripiprazol Nedir?

Aripiprazol birtakım ruhsal bozuklukların düzeltilmesine yardımcı (antipsikotik) bir ilaçtır. Aripiprazol beyindeki bazı kimyasalların etkilerini değiştirerek çalışır.

Aripiprazol aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:

*
gerçeklerden uzaklaşma, kendini yalnız hissetme, dış dünya ile ilişkiyi kesme, garip ve korkutan düşüncelere sahip olma, halüsinasyonlar görme, zihin karışıklığı ve zihinsel yeteneklerin kaybı şeklindeki duygu ve düşüncelerin görüldüğü ruhsal bozukluk hali (şizofreni);
*
kimi zaman kendini oldukça uyarılmış, heyecanlı hissetme, normalden daha az uyuma, daha konuşkan ve olağandışı gergin olma; kimi zaman ise depresyon dönemleri yaşama, karamsarlık, suçluluk, enerji kaybı, iştah azalması, uykusuzluk hissetme yönündeki duygudurum bozukluklarının görüldüğü psikiyatrik rahatsızlık [bipolar bozukluk (manik depresif bozukluk)].

Aripiprazol burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.

Bu ilaç hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız.

Aripiprazol Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

Eğer sıralanan şu gibi durumlardan herhangi birine sahipseniz Aripiprazol kullanımını durdurunuz ve hemen doktorunuza başvurunuz: Yüksek ateş, kaslarda kasılmalar, bilinç bulanıklığı, terleme, hızlı veya düzensiz kalp atışları; kontrol edilemeyen silkinme benzeri istem dışı kas hareketleri; ani hissizlik veya güçsüzlük, halsizlik, denge problemleri.

Alkol kullanmaktan kaçınınız. Alkol Aripiprazol’ün bazı yan etkilerini arttırabilir.

Eğer düzenli olarak diğer uyku verici ilaçlardan kullanıyorsanız (soğuk algınlığı veya alerji ilaçları, narkotik ağrı ilaçları, uyku hapları, kas gevşeticiler, nöbetler için kullanılan ilaçlar ve depresyon veya anksiyete ilaçları gibi) Aripiprazol kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz. Bu ilaçlar Aripiprazol’ün sebep olduğu uykulu hali daha da arttırabilir.

Aşırı hararetten (vücut ısısının aşırı yükselmesi) veya dehidrasyona (aşırı su kaybı) uğramaktan kaçınınız. Özellikle sıcak havalarda ve egzersiz sırasında bol bol sıvı tüketiniz. Aripiprazol kullanımı sırasında tehlikeli derecede dehidrasyona (aşırı su kaybı) uğrama veya hararetlenme (vücut ısısının aşırı yükselmesi) riski daha yüksektir.

Aripiprazol’ün 18 yaşından küçüklerde kullanımıyla ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle doktor tarafından aksi belirtilmedikçe bu ilaç 18 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır.

Aripiprazol Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

Eğer Aripiprazol’e ve / veya ilacın bileşiminde bulunan diğer maddelerden birine alerjiniz varsa bu ilacı kullanmayınız.

Aripiprazol bunama ile ilgili psikotik durumların tedavisi için kullanılmaz. Aripiprazol bunama durumu olan yaşlılarda kalp yetmezliği, ani ölüm veya zatürree gibi durumlara sebep olabilir.

Aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz Aripiprazol kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

*
karaciğer veya böbrek hastalığı;
*
kalp hastalığı, yüksek tansiyon, kalp ritim problemleri;
*
geçmişte bir kalp krizi veya felç (inme) öyküsü;
*
hastalık nöbetleri veya epilepsi;
*
kişisel veya aile geçmişinde diyabet (şeker) hastalığı;
*
yutma, yutkunma sorunları.

Eğer bu durumlardan herhangi birine sahipseniz, bu ilacı güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için bazı doz ayarlamalarına veya spesifik testlere ihtiyaç duyabilirsiniz.

Aripiprazol kan şekerinizin yükselmesine (hiperglisemi) sebep olabilir. Eğer susuzlukta veya idrar yapımında artış, aşırı açlık, güçsüzlük ya da halsizlik gibi kan şekeri yükselmesi (hiperglisemi) belirtileri varsa doktorunuz ile görüşünüz. Eğer şeker hastası iseniz Aripiprazol kullanımı sırasında kan şekeri seviyenizi düzenli aralıklarla kontrol ediniz.

Gebelik ya da Emzirme Döneminde Aripiprazol Kullanabilir miyim?

FDA gebelik kategorisi C. Aripiprazol’ün anne karnındaki bebek için zararlı olup olmadığı bilinmemektedir. Hamileyseniz veya tedavi sırasında gebe kalmayı planlıyorsanız doktorunuza söylemelisiniz. Aripiprazol anne sütüne geçebilir ve emzirilen bebeğe zarar verebilir. Eğer bebek emziriyorsanız doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayınız.

Araç ve Makine Kullanırken Aripiprazol Kullanabilir miyim?

Aripiprazol düşünce ve reaksiyonlarınızı bozabilecek yan etkilere sebep olabilir. İlacın kendi üzerinizde nasıl bir etki oluşturacağını görmeden araç ve makine kullanmaktan kaçınınız. Eğer araç veya makine kullanacaksanız ya da dinç ve uyanık olmayı gerektiren bir iş yapacaksanız dikkatli olunuz.

Aripiprazol’ü Nasıl Kullanmalıyım?

Bu ilacı tam olarak size belirtilen (reçete edilen) şekilde kullanınız. Bu ilacı doktorunuz tarafından size reçete edilenden daha fazla dozda veya daha uzun süre boyunca kullanmayınız. Reçetenizdeki talimatlara mutlaka uyunuz.

Aripiprazol yemeklerle birlikte veya aç karnına alınabilir.

İlacınızın her dozunu bir bardak dolusu su ile birlikte alınız.

Aripiprazol genellikle günde bir kez alınır. Doktorunuzun direktiflerine uyunuz.

Maksimum faydanın sağlanabilmesi için Aripiprazol’ün düzenli şekilde kullanılması önemlidir.

Bu ilacın durumunuzu iyileştirdiğinden emin olabilmek için doktorunuz tedavi sürecinizi düzenli olarak takip edecektir. Bu nedenle doktorunuz ile planlamış olduğunuz randevularınızı kaçırmamanız ve ihmal etmemeniz önemlidir.

Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Eğer bir doz almayı unuttuysanız hatırladığınız an bu dozu alınız. Eğer hatırladığınızda bir sonraki dozun vakti yaklaşmışsa almadığınız dozu atlayınız ve ilacı planladığınız düzende almaya devam ediniz. Unuttuğunuz doz için ekstra ilaç almayınız.

Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Eğer ilacınızdan almanız gerekenden çok daha fazla dozda aldığınızı düşünüyorsanız hemen bir acil servisi arayarak yardım isteyiniz.

Doz aşımı belirtileri şu gibi durumları içerebilir: Uyuşukluk hali, bulantı, kusma, ishal, heyecan, saldırganlık, bilinç bulanıklığı, titremeler, hızlı veya yavaş kalp ritmi, nöbet (irade dışı kasılmalar), solunum sorunları, baş dönmesi hissi veya bayılma.

Aripiprazol Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Oturur veya yatar pozisyondan hızlı şekilde kalkmaktan kaçınınız. Hızlı şekilde doğrulmak veya kalkmak baş dönmesine sebep olabilir. Yavaşça kalkınız ve düşmeleri engellemek için bir yere tutunarak kendinizi sabit tutunuz.

Alkol kullanmaktan kaçınınız. Alkol Aripiprazol’ün bazı yan etkilerini arttırabilir.

Aşırı hararetten (vücut ısısının aşırı yükselmesi) veya dehidrasyona (aşırı su kaybı) uğramaktan kaçınınız. Özellikle sıcak havalarda ve egzersiz sırasında bol bol sıvı tüketiniz. Aripiprazol kullanımı sırasında tehlikeli derecede dehidrasyona (aşırı su kaybı) uğrama veya hararetlenme (vücut ısısının aşırı yükselmesi) riski daha yüksektir.

Aripiprazol’ün Yan Etkileri

Alerjik reaksiyon belirtileri olan şu sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz acil sağlık yardımı alınız: ürtiker (kurdeşen); nefes almada zorluk; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik.

Aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz Aripiprazol kullanımını durdurunuz, hemen doktorunuzu arayınız ve acil sağlık desteği isteyiniz:

*
yüksek ateş, kaslarda kasılmalar, bilinç bulanıklığı, terleme, hızlı veya düzensiz kalp atışları;
*
kontrol edilemeyen silkinme benzeri istem dışı kas hareketleri, nöbet (irade dışı kasılmalar);
*
artan susuzluk veya idrar yapımı, aşırı açlık, uyuşukluk hali, halsizlik;
*
penisin ağrılı ve sürekli ereksiyon halinde olması;
*
bayılacakmış gibi hissetme, bayılma.

Daha hafif yan etkiler de görülebilir, bunlar:

*
halsizlik;
*
bulantı, kusma, hazımsızlık, kabızlık;
*
baş ağrısı;
*
sersemlik;
*
sinirlilik, titreme;
*
uyku problemleri (uykusuzluk).

Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir, burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza danışınız.

Aripiprazol ile Etkileşen Diğer İlaçlar Hangileridir?

Eğer düzenli olarak diğer uyku verici ilaçlardan kullanıyorsanız (soğuk algınlığı veya alerji ilaçları, narkotik ağrı kesiciler, uyku hapları, kas gevşeticiler, nöbetler için kullanılan ilaçlar ve depresyon veya anksiyete ilaçları gibi) Aripiprazol kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz. Bu ilaçlar Aripiprazol’ün sebep olduğu uykulu hali daha da arttırabilir.

Ayrıca eğer aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız doktorunuza bildiriniz:

*
antihipertansifler [bosentan (Tracleer); sodyum nitroprusid (Nipruss); metildopa (Alfamet); moksonidin (Cynt, Physiotens); rilmenidin (Hyperium) vb. ];
*
karbamazepin (Karazepin, Karbalex, Karberol, Karbasif, Kazepin, Tegretol, Tegretol CR, Temporol, Teril CR);
*
ketokonazol (Ketora, Nizoral);
*
itrakonazol (Funit, Itraspor, Itraxyl, Sporex, Sporanox);
*
kinidin içeren ilaçlar (Longacor);
*
fluoksetin (Depreks, Florak, Foxeteva, Fulsac, Prozac, Zedprex);
*
paroksetin (Paxil, Seroxat).

Bu liste Aripiprazol ile etkileşebilecek tüm ilaçların listesi değildir ve Aripiprazol ile etkileşebilecek daha farklı ilaçlar da olabilir. Doktorunuza kullanmakta olduğunuz bütün reçeteli, reçetesiz ilaçlar ve diğer alternatif tıp metotları hakkında bilgi veriniz. Bunlar vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size verilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan başka bir ilaç kullanmaya başlamayınız.

Aripiprazol’ü Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

Aripiprazol tabletleri oda sıcaklığında nemden ve sıcaktan uzak olacak şekilde muhafaza ediniz.

Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?

Abilify Tablet ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.

UNUTMAYIN! Abilify Tablet ve diğer bütün ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız; Abilify Tablet 'i asla başkalarıyla paylaşmayınız ve Abilify Tablet 'i sadece size uygun görüldüğü şekilde kullanınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder