31 Mayıs 2010 Pazartesi

Asiklovir

Asiklovir Nedir?

Asiklovir virüslerin zararlı etkilerini önleyen bir ilaçtır. Asiklovir uçuk virüsünün gelişimini ve yayılımını yavaşlatır ve böylece vücut enfeksiyon ile savaşabilir. Asiklovir sadece aktif olarak replikasyona uğrayan virüslere karşı etkilidir; latent durumdaki virüs DNA’sını ortadan kaldıramaz. Latent dönem yaşam boyu devam eder ve virüs tekrar aktive olabilir ve enfeksiyonun başladığı yerde tekrar enfeksiyon oluşturabilir.

Asiklovir aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:

*
uçuk virüslerinin sebep olduğu enfeksiyonlar;
*
genital uçuklar;
*
zona;
*
su çiçeği.

Asiklovir burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.

Asiklovir Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

Asiklovir’i size reçete edilen sürenin tamamı boyunca kullanınız. Enfeksiyon tamamiyle temizlenmeden de belirtilerinizde iyileşmeler görülebilir.

Asiklovir tedavisine, belirtiler (ilgili bölgelerde karıncalanma hissi, yanma, kabartı gibi) fark edildiğinde olabildiğince çabuk başlanmalıdır.

Uçuk enfeksiyonları bulaşıcıdır ve Asiklovir tedavisi sırasında dahi hastalığı diğer kişilere bulaştırabilirsiniz. Enfeksiyonlu bölgeleri diğer kişilere temas ettirmekten kaçınınız. Ayrıca enfeksiyonlu bölgelere dokunduktan sonra gözlerinize dokunmaktan kaçınınız. Enfeksiyonu farklı bölgelere ve başka kişilere bulaştırmamak için ellerinizi sık sık yıkayınız.

Asiklovir Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

Asiklovir’e alerjiniz varsa bu ilacı kullanmayınız.

Eğer herhangi bir ilaca alerjiniz varsa ya da böbrek hastalığınız varsa bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza söyleyiniz. Tedavi sırasında dozaj ayarlamalarına veya spesifik testlere ihtiyaç duyabilirsiniz.

Gebelik ya da Emzirme Döneminde Asiklovir’i Kullanabilir miyim?

FDA gebelik kategorisi B. Hamileyseniz veya tedavi dönemindeki tarihlerde gebe kalmayı planlıyorsanız doktorunuza söyleyiniz. Uçuk virüsü doğum esnasında enfeksiyonlu anneden bebeğe geçebilir. Eğer genital uçuklarınız varsa, hamilelik esnasında uçuk lezyonlarını önlemeniz ve doğumda uçuklardan kurtulmuş olmanız çok önemlidir. Asiklovir anne sütüne geçer ve emzirilen bebeğe zarar verebilir. Eğer bebek emziriyorsanız doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayınız.

Araç ve Makine Kullanırken Asiklovir’i Kullanabilir miyim?

İlacın kendi üzerinizde nasıl bir etki oluşturacağını görmeden araç ve makine kullanmaktan kaçınınız.

Asiklovir’i Nasıl Kullanmalıyım?

Bu ilacı tam olarak size belirtilen (reçete edilen) şekilde kullanınız. Bu ilacı doktorunuz tarafından size reçete edilenden daha fazla dozda veya daha uzun süre boyunca kullanmayınız. Reçetenizdeki talimatlara mutlaka uyunuz.

Asiklovir tedavisine, belirtiler (ilgili bölgelerde karıncalanma hissi, yanma, kabartı gibi) fark edildiğinde olabildiğince çabuk başlanmalıdır.

Tablet formdaki Asiklovir’in her dozunu bir bardak dolusu su ile birlikte alınız. Asiklovir kullanımı sırasında böbreklerinizin tam anlamıyla çalışması için bol bol su içiniz.

Asiklovir yemeklerle birlikte veya ayrı olarak alınabilir.

Süspansiyon formda hazırlanan Asiklovir’i ise bir dozunu ölçmeden önce iyice çalkalayınız. İlacınızı doğru dozda aldığınızdan emin olmak için, ilacınızı alırken özel bir doz ölçüm kaşığı ya da ölçüm kabı kullanınız. Yemek kaşığı ya da diğer başka bir araç - gereç kullanmayınız. Eğer herhangi bir doz ölçüm aletiniz yoksa eczacınızdan isteyebilirsiniz.

Enjeksiyonluk formda hazırlanan Asiklovir ise toplardamar içine uygulanır. İlacın damar yoluyla uygulanması büyük dikkat ve deneyim gerektiren bir uygulama şeklidir. Yapılacak ufak bir hata çok ciddi sorunlara yol açabilir; bu nedenle enjeksiyonluk formdaki Asiklovir’i kullanırken mutlaka bir sağlık profesyonelinden yardım alınız.

Asiklovir’i size reçete edilen sürenin tamamı boyunca kullanınız. Enfeksiyon tamamiyle temizlenmeden de belirtilerinizde iyileşmeler görülebilir. Asiklovir genel soğuk algınlığı veya grip gibi virüs enfeksiyonlarını tedavi etmeyecektir.

Uçuk virüslerinin yol açtığı lezyonların olabildiğince temiz ve kuru tutulması çok önemlidir. Hafif ve gevşek kıyafetler giymek lezyonların tahriş olmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Eğer bir doz almayı unuttuysanız hatırladığınız an bu dozu alınız. Eğer hatırladığınızda bir sonraki dozun vakti yaklaşmışsa almadığınız dozu atlayınız ve ilacı planladığınız düzende almaya devam ediniz. Unuttuğunuz doz için ekstra ilaç almayınız.

Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Eğer ilacınızdan almanız gerekenden çok daha fazla dozda aldığınızı düşünüyorsanız hemen bir acil servisi arayarak yardım isteyiniz.

Asiklovir’in doz aşımı belirtileri arasında şu gibi durumlar gözlenebilir: nöbet, konvülsiyonlar (istem dışı kasılmalar), halüsinasyonlar, normalden az idrar yapma veya hiç idrar yapamama.

Asiklovir Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Uçuk enfeksiyonları bulaşıcıdır ve Asiklovir tedavisi sırasında dahi hastalığı diğer kişilere bulaştırabilirsiniz. Enfeksiyonlu bölgeleri diğer kişilere temas ettirmekten kaçınınız. Ayrıca enfeksiyonlu bölgelere dokunduktan sonra gözlerinize dokunmaktan kaçınınız. Enfeksiyonu farklı bölgelere ve başka kişilere bulaştırmamak için ellerinizi sık sık yıkayınız.

Asiklovir genital uçukların bulaşmasını engellemeyecektir. Virüsü partnerinize bulaştırmamak için cinsel ilişkiden ve birleşmeden kaçınınız veya prezervatif kullanınız.

Asiklovir’in Yan Etkileri

Alerjik reaksiyon belirtileri olan şu sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz acil yardım desteği alınız: ürtiker (kurdeşen); nefes almada zorluk; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik

Daha hafif yan etkiler de görülebilir, bunlar:

*
mide bulantısı, kusma, ishal, iştah kaybı, karın ağrısı;
*
baş ağrısı, sersemleme; veya
*
halsizlik.

Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir, burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza danışınız.

Asiklovir ile Etkileşen Diğer İlaçlar Hangileridir?

Asiklovir ile etkileşebilecek birçok farklı ilaç olabilir. Doktorunuza kullanmakta olduğunuz bütün reçeteli, reçetesiz ilaçlar ve diğer alternatif tıp metotları hakkında bilgi veriniz. Bunlar vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size verilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan başka bir ilaç kullanmaya başlamayınız.

Asiklovir’i Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

Asiklovir’i oda sıcaklığında; nemden, ışıktan ve sıcaktan uzak olacak şekilde muhafaza ediniz. Enjeksiyonluk formdaki Asiklovir hazırlandıktan sonra buzdolabına konulmamalıdır.

Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?

Acyl Tablet ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.

UNUTMAYIN! Acyl Tablet ve diğer bütün ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız; Acyl Tablet'i asla başkalarıyla paylaşmayınız ve Acyl Tablet'i sadece size reçetenizde belirtildiği şekilde kullanınız.

UYARI! İlaçpedia.com ve içerik sağlayıcıları bu sitede yer alan bilgilerin toplanması ve sunulması konusunda gereken özeni göstermiş ve bu bilgileri güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan edinmiştir. Kullanılan kaynaklar ve güvenilirlik politikası için tıklayınız. Ancak, ilaçpedia.com ve içerik sağlayıcıları sitede yer alan bilgilerin doğruluğunu garanti etmez. Sitede yer alan bilgiler, hekimlerin, eczacıların, hemşirelerin veya hasta sağlığıyla ilgili diğer sağlık çalışanlarının bilgi, deneyim, yetenek ve kanaatlerinin yerine geçmeyi değil, tamamlamayı amaçlar. Herhangi bir ilaç veya ilaç kombinasyonuyla ilgili uyarı bulunmaması, bu ilaç veya ilaç kombinasyonunun herhangi bir hasta için veya sizin kişisel koşullarınız için güvenli, uygun ve etkili olduğu fikrini doğurmamalıdır. Doktor ve eczacıların direktiflerine mutlaka uyulmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder