11 Mayıs 2010 Salı

Acaris Tablet

İlaç Etken Maddesi:
Akarboz
İlaç Marka İsmi:
Acaris Tablet

Akarboz Nedir?

Akarboz vücutta karbonhidratların sindirimini geciktirir ve bu şekilde kandaki şeker seviyesini kontrol etmeye yardımcı olur.

Akarboz aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:

*
tip 2 diyabet (insüline bağımlı olmayan diyabet).

Akarboz bazen insülin veya ağız yoluyla alınan diğer diyabet ilaçları ile birlikte kullanlır.

Akarboz burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.

Akarboz Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

Eğer Akarboz'a alerjiniz varsa bu ilacı kullanmayınız.

Eğer sindirim ve emilim bozukluğu ile birlikte görülen kronik bağırsak bozukluğunuz, bağırsaklarınızda ülser veya tıkanma varsa bu ilacı kullanmayınız.

Karaciğer hastalığınız veya herhangi bir mide ya da bağırsak bozukluğunuz varsa bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz.

Hastalanma, yaralanma, ciddi enfeksiyon veya ameliyat gibi durumlarda tedavi ihtiyaçlarınız değişebilir. Doktorunuz ile görüşmeden herhangi bir doz değişikliği yapmayınız veya Akarboz kullanımını durdurmayınız.

Akarboz’u insülin veya diğer diyabet ilaçları ile birlikte kullanıyorsanız kan şekeriniz çok fazla düşebilir. Hipoglisemiye (kanda şeker düzeyinin aşırı düşmesi) sebep olabilecek kadar kan şekeri seviyenizin çok fazla düşmesine izin vermeyiniz. Öğün atlamak, uzun süre egzersiz yapmak, alkol almak veya aşırı stres altında olmak hipoglisemiye sebep olabilir.

Düşük kan şekeri belirtileri; baş ağrısı, mide bulantısı, açlık, bilinç bulanıklığı, uyuşukluk hali, güçsüzlük, halsizlik, baş dönmesi, bulanık görme, hızlı kalp atışları, terleme, titreme, konsantrasyon bozukluğudur. Kan şekeri düşüklüğü durumlarında kullanmak için yanınızda ağızdan alınan glikoz (dekstroz) bulundurmanız faydalı olacaktır. Akarboz kullanımı sırasında normal şeker veya çay şekeri (sükroz) kan şekerini dekstroz kadar hızlı yükseltmeyebilir. Ailenizin ve yakınlarınızın da acil durumlarda size nasıl müdahale edeceklerini bildiklerinden emin olunuz.

Akarboz diyet, egzersiz ve kilo kontolünü içeren komple bir programın yalnızca bir parçasıdır. Maksimum faydanın sağlanabilmesi için Akarboz’un düzenli şekilde kullanılması önemlidir. Bu nedenle ilacınız tamamen bitmeden reçetenize tekrar yazdırınız.

Akarboz 18 yaşın altındaki hastalarda kullanılmamalıdır.

Akarboz Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

Eğer Akarboz'a alerjiniz varsa bu ilacı kullanmayınız.

Aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz de bu ilacı kullanmayınız:

*
sindirim ve emilim bozukluğu ile birlikte görülen kronik bağırsak bozukluğu;

*
bağırsaklarda tıkanma;

*
bağırsakları etkileyen bir sindirim bozukluğu;

*
bağırsak ülseri.

Eğer herhangi bir ilaca alerjiniz varsa ya da aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz Akarboz’u kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

*
karaciğer hastalığı;
*
bağırsaklara ait bir problem;
*
mide bozukluğu.

Eğer bu durumlardan herhangi birine sahipseniz, Akarboz’u güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için bazı doz ayarlamalarına veya spesifik testlere ihtiyaç duyabilirsiniz.

Gebelik ya da Emzirme Döneminde Akarboz’u Kullanabilir miyim?

FDA gebelik kategorisi B. Hamileyseniz veya tedavi dönemindeki tarihlerde gebe kalmayı planlıyorsanız doktorunuza söyleyiniz. Akarboz'un anne sütüne geçip geçmediği veya emzirilen bebeğe zarar verip vermeyeceği bilinmemektedir. Eğer bebek emziriyorsanız doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayınız.

Araç ve Makine Kullanırken Akarboz’u Kullanabilir miyim?

İlacın kendi üzerinizde nasıl bir etki oluşturacağını görmeden araç ve makine kullanmaktan kaçınınız.

Akarboz’u Nasıl Kullanmalıyım?

Bu ilacı tam olarak size belirtilen (reçete edilen) şekilde kullanınız. Bu ilacı doktorunuz tarafından size reçete edilenden daha fazla dozda veya daha uzun süre boyunca kullanmayınız. Reçetenizdeki talimatlara mutlaka uyunuz.

Akarboz yemekten önce bir miktar su ile birlikte veya ana yemek sırasında ilk lokmalar ile birlikte alınır.

Hastalanma, yaralanma, ciddi enfeksiyon veya ameliyat gibi durumlarda tedavi ihtiyaçlarınız değişebilir. Bu durumların herhangi birine maruz kalmanız halinde doktorunuz bir süre için Akarboz kullanımını durdurmanızı isteyebilir. Doktorunuz ile görüşmeden herhangi bir doz değişikliği yapmayınız veya Akarboz kullanımını durdurmayınız.

Bu ilacın durumunuzu iyileştirdiğinden emin olabilmek için düzenli aralıklarla kan şekeri seviyenizin kontrol edilmesi gerekebilir. Doktorunuz belirli aralıklarla diğer kan tahlillerinizi de kontrol etmek isteyebilir. Doktorunuz ile planlanmış olduğunuz randevularınızı ihmal etmemeniz önemlidir.

Hipoglisemiye (kanda şeker düzeyinin aşırı düşmesi) sebep olabilecek kadar kandaki şeker seviyenizin çok fazla düşmesine izin vermeyiniz. Öğün atlamak, uzun süre egzersiz yapmak, alkol almak veya aşırı stres altında olmak hipoglisemiye sebep olabilir.

Düşük kan şekeri seviyesinin (hipoglisemi) belirtilerini ve bu belirtilerin nasıl farkına varabileceğinizi biliniz, bunlar:

*
açlık, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, aşırı hassasiyet;

*
uyuşukluk hali, güçsüzlük, halsizlik, baş dönmesi, titremeler;

*
terleme, hızlı kalp atışları;

*
nöbet (istem dışı kasılmalar);

*
bayılma, koma (ağır hipoglisemi hayati olabilir).

Kan şekeri düşüklüğü durumlarında kullanmak için yanınızda ağızdan alınan glikoz (dekstroz) bulundurmanız faydalı olacaktır. Akarboz kullanımı sırasında normal şeker veya çay şekeri (sükroz) kan şekerini dekstroz kadar hızlı yükseltmeyecektir. Ailenizin ve yakınlarınızın da acil durumlarda size nasıl müdahale edeceklerini bildiklerinden emin olunuz.

Akarboz diyet, egzersiz ve kilo kontolünü içeren komple bir programın yalnızca bir parçasıdır. Maksimum faydayının sağlanabilmesi için Akarboz’un düzenli şekilde kullanılması önemlidir. Bu nedenle ilacınız tamamen bitmeden reçetenize tekrar yazdırınız.

Akarboz 18 yaşın altındaki hastalarda kullanılmamalıdır.

Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Eğer bir dozu almayı unuttuysanız hatırladığınız an bu dozu alınız (yemekle birlikte almayı unutmayınız). Eğer yemeğe başlayalı 15 dakikadan fazla zaman geçmiş ise Akarboz’u halen alabilirsiniz ancak ilacın tesiri yemeğe başlar başlamaz alınmasından daha az olabilir. Akarboz’u yemekler arasında almayınız ve kaçırdığınız doz için ekstra ilaç kullanmayınız.

Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Eğer ilacınızdan almanız gerekenden çok daha fazla dozda aldığınızı düşünüyorsanız hemen bir acil servisi arayarak yardım isteyiniz. Akarboz’un doz aşımı belirtileri arasında şu gibi durumlar gözlenebilir; karında şişkinlik, gaz veya mide rahatsızlığı.

Doz aşımı meydana geldiğinde, 4 ila 6 saat boyunca karbonhidrat içeren yiyecek veya içecekler tüketmeyiniz.

Akarboz Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Akarboz kullanımı sırasında alkol kullanmaktan kaçınınız. Alkol kan şekerini düşürür ve hipoglisemi riskini artırabilir.

Akarboz ile aynı zamanda sindirim enzimleri [pankreatin (Festal N, Kreon), amilaz içeren ilaçlar (Ananas Complex), lipaz içeren ilaçlar (Ananas Complex), vb. ] almaktan kaçınınız. Bu enzimler Akarboz’un vücutta emilimini zorlaştırabilir.

Akarboz’un Yan Etkileri

Alerjik reaksiyon belirtileri olan şu sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz acil yardım desteği alınız: ürtiker (kurdeşen); nefes almada zorluk; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik.

Aşağıdaki ciddi yan etkilerden herhangi biri ile karşılaştığınızda hemen doktorunuza başvurunuz:

*
ödem;

*
hepatit* ( *hepatit: Çoğu zaman virüs kaynaklı bir enfeksiyon, bazen de zehirli maddelere bağlı olarak ortaya çıkan karaciğer iltihabı. );

*
sarılık (ciltte veya gözlerde sararma).

Daha hafif yan etkiler de görülebilir, bunlar:

*
gaz ve bağırsak seslerinde artış;
*
karın ağrısı;
*
ishal.

Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir, burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza danışınız.

Akarboz ile Etkileşen Diğer İlaçlar Hangileridir?

Eğer aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız Akarboz’u kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

*
izoniazit (I.N.H Tablet);
*
idrar söktürücüler [klortalidon (Hygroton, Regroton); indapamid (Flubest, Fludex, Flutans, Fludin, Flupamid, İndapen, İndurin, İndamid); furosemid (Lasix, Furomid, Desal); spironolakton (Aldacton); kombinasyon haldeki idrar söktürücüler (Moduretic, Triamteril, Aldactazide); mannitol (%20 Mannitol, %20 Mannitol-Biosel Solüsyonu) vb.];
*
fenotiazinler [klorpromazin hidroklorür (Largactil); tioridazin (Mellerettes, Melleril); trifluoperazin (Stilizan) vb.];
*
antiasitler [alüminyum hidroksit (Dank, Kompensan); hidrotalsit (Talcid); magnezyum-kalsiyum preparatları (Rennie, Rennie Duo); diğer kombine antasit preparatları (Bismomagnesie, Protab)];
*
kolestiramin (Kolestran);
*
doğum kontrol hapları [klormadinon asetat & etinil estradiol (Belara); etinil estradiol & dezojestrel (Desolett, Myralon); etinil estradiol & jestoden (Ginera); etinil estradiol & levonorjestrel (Microgynon, Miranova, Preven); etinil estradiol & drospirenon (Yasmin); levonorjestrel (Norlevo) vb.].
*
hormon tedavisi;
*
zayıflama hapları;
*
digoksin (Digoxin-Sandoz).

Bu liste tam bir liste değildir ve kan şekerinizi etkileyebilecek ya da Akarboz ile etkileşime girebilecek farklı ilaçlar da var olabilir. Hekiminize reçeteli veya reçetesiz satılan, kullandığınız tüm ilaçları söyleyiniz. Bunlar; vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size reçete edilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan yeni bir ilaç kullanmaya başlamayınız.

Akarboz’u Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

Akarboz’u oda sıcaklığında; nemden ve sıcaktan uzak olacak şekilde muhafaza ediniz.

Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?

Acaris Tablet ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.

UNUTMAYIN! Acaris Tablet ve diğer bütün ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız; Acaris Tablet'i asla başkalarıyla paylaşmayınız ve Acaris Tablet'i sadece size uygun görüldüğü şekilde kullanınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder