27 Temmuz 2010 Salı

Adriblastina Liyofilize Enjektabl Flakon

İlaç Etken Maddesi:
Adriamisin (Doksorubisin)
İlaç Marka İsmi:
Adriblastina Liyofilize Enjektabl Flakon

Adriamisin (doksorubisin) Nedir?

Doksorubisin bir kanser (antineoplastik) ilacıdır. Doksorubisin kanser hücrelerinin çoğalmasına engel olur, vücuttaki gelişimlerini ve yayılımlarını yavaşlatır.

Doksorubisin aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:

*
farklı türdeki birçok kanser

Doksorubisin burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.

Adriamisin (doksorubisin) Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

Doksorubisin sadece kanser kemoterapötik ilaçların kullanımında deneyimli, nitelikli sağlık profesyonellerinin denetimi altında uygulanmalıdır.

Doksorubisin kullanımı sırasında şu gibi ciddi yan etkilerin rapor edildiği bilinmektedir: alerjik reaksiyonlar (nefes darlığı; boğazın (gırtlak) kapanması; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik; veya ürtiker (kurdeşen)); uzun süre kullanımlarda kalpte ciddi hasar; kemik iliği fonksiyonunda azalma ve kan problemleri (aşırı yorgunluk, kolay çürük oluşumu veya kanama; siyah, kanlı, katranımsı dışkı; ateş veya titreme; veya enfeksiyon belirtileri); ciddi mide bulantısı, kusma, ishal ve iştah kaybı; ve diğerleri. Doksorubisin ile tedavinin olası yan etkilerini doktorunuzla ele alınız ve tüm detayları konuşunuz.

Doksorubisin ile tedavi çocuklarda kalp problemleri oluşması riskini yükseltir. Ayrıca çocukların büyüme ve yumurtalık gelişimleri de etkilenebilir.

Adriamisin (doksorubisin) Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

Aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz doktorunuza danışmadan doksorubisin kullanmayınız:

böbrek hastalığı;

*
karaciğer hastalığı;
*
kalp hastalığı;
*
zayıf kemik iliği fonksiyonu;
*
kalbi de içeren radyasyon terapisi almış olmak; veya

daha önceden doksorubisin hidroklorür (Adriblastina, Doxo – Teva, Doxorubicin); doksorubisin PEG lipozomal (Caelyx); daunorubisin hidroklorür (Daunomicina); idarubisin hidroklorür (Zavedos); mitoksantron hidroklorür (Mitoxantron ‘’EBEWE’’, Mitoxantrone, Mitoxantrone Baxter, Neotalem) gibi ilaçlar ile tedavi görmüş olmak.

Yukarıda sıralanan durumlardan herhangi birine sahipseniz, Doksorubisin kullanımı tehlikeli olabilir.

Gebelik ya da Emzirme Döneminde Adriamisin’i (doksorubisin) Kullanabilir Miyim?

FDA gebelik kategorisi D. Doksorubisin’in doğmamış bebek için zararlı olduğu bilinmektedir. Eğer hamileyseniz doktorunuzla konuşmadan Doksorubisin kullanmayınız. Eğer gerekiyorsa Doksorubisin tedavisi sırasında uygun olan doğum kontrol yöntemini doktorunuzla görüşünüz ve sizin için uygun doğum kontrol yöntemini uygulayınız. Emzirilen bebek üzerindeki olası ciddi yan etkileri engellemek için doksorubisin tedavisi sırasında bebek emzirmekten kaçınılmalıdır.

Adriamisin’i (doksorubisin) Nasıl Kullanmalıyım?

Doksorubisin sadece kanser kemoterapötik ajanların kullanımında deneyimli, nitelikli sağlık profesyonellerinin denetimi altında uygulanmalıdır.

Tedavi edilen kanserin cinsi ve diğer faktörlere bağlı olarak doktorunuz sizin için uygun olan miktarı ve kullanım sıklığını belirleyecektir. Eğer herhangi bir sorunuz, öğrenmek istedikleriniz veya tedavi süreci ile ilgili sizi endişelendiren konular var ise doktorunuzla konuşunuz.

Doktorunuz doksorubisin ile tedavi sırasında hem gelişmeleri, hem de yan etkileri takip etmek amacı ile düzenli olarak planlanmış kan tahlilleri ve farklı diğer tıbbi testler isteyecektir.

Doksorubisin kazara cilde temas ettiğinde temas eden bölge sabun ve sıcak su ile tamamen temizlenmelidir.

Doksorubisin tedavisi gören bakıma muhtaç (bebek, çocuk, yaşlı) hastaların bakıcıları, hastaların idrar veya vücut sıvılarına temas etmemelidirler. Her tedavi sonrasındaki en az 5 günlük süre için bu konu önemlidir. Lastik eldivenler veya diğer koruyucu önlemler kullanılması önerilir.

Sağlık profesyoneliniz (hekim, eczacı, hemşire) üretici firmanın direktifleri doğrultusunda Doksorubisin’i muhafaza edecektir. Eğer doksorubisin’i evde muhafaza edecekseniz sağlık profesyoneliniz tarafından verilen direktifleri takip ediniz.

Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Eğer doksorubisin’in bir dozunu almayı unuttuysanız hemen doktorunuzla temasa geçiniz.

Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Eğer herhangi bir nedenle doksorubisin’i fazla dozda aldığınızdan şüpheleniyorsanız hemen acil servisi arayarak yardım isteyiniz veya acilen doktorunuzla temasa geçiniz.

Doksorubisin’in aşırı doz belirtileri ilacın yan etkileriyle benzerlik göstermektedir buna karşılık aşırı dozun etkileri daha ağırdır.

Adriamisin (doksorubisin) Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Doksorubisin kazara cilde temas ettiğinde temas eden bölge sabun ve sıcak su ile tamamen temizlenmelidir.

Doksorubisin tedavisi gören bakıma muhtaç (bebek, çocuk, yaşlı) hastaların bakıcıları, hastaların idrar veya vücut sıvılarına temas etmemelidirler. Her tedavi sonrasındaki en az 5 günlük süre için bu konu önemlidir. Lastik eldivenler veya diğer koruyucu önlemler kullanılması önerilir.

Doksorubisin bağışıklık sistemi aktivitelerini zayıflatarak kişiyi enfeksiyonlara daha hassas hale getirebilir. Doksorubisin tedavisi sırasında grip, soğuk algınlığı veya diğer bulaşıcı hastalıklara sahip kişilerle temas kurmaktan kaçınınız ve canlı haldeki virüsleri içeren aşılardan (örneğin: ağız yoluyla alınan polio aşısı) olmayınız. Buna ek olarak yeni aşı olmuş kişilerle de temas kurmayınız çünkü virusün size geçme riski olabilir.

Adriamisin’in (doksorubisin) Yan Etkileri

Eğer doksorubisin’in sebep olduğu aşağıdaki ciddi yan etkilere maruz kalırsanız, acilen doktorunuza başvurunuz:

*
alerjik reaksiyonlar (nefes darlığı; boğazın (gırtlak) kapanması; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik; veya ürtiker (kurdeşen));
*
kemik iliği fonksiyonunda azalma ve kan problemleri (aşırı yorgunluk, kolay çürük oluşumu veya kanama; siyah, kanlı, katranımsı dışkı; ateş veya titreme, veya enfeksiyon belirtileri);
*
konjestif kalp yetmezliği (nefes almada zorluk, göğüs ağrısı);
*
düzensiz kalp atışları;
*
karaciğerde hasar (karın bölgesinde ağrı, ciltte veya gözlerde sararma);
*
ciddi mide bulantısı, kusma, ishal, iştah kaybı;
*
uygulama bölgesinin yakınındaki doku veya damarlarda reaksiyon gelişmesi;
*
ağızda, boğazda veya bağırsaklarda enfeksiyon ve yara;
*
ateş, üşüme, titreme veya diğer enfeksiyon belirtileri;
*
hissizlik, belirli bölgelerde yanma, veya vücudun bir bölgesinde hareket zoluğu;
*
nöbetler; veya
*
vücutta ürik asit miktarının yükselmesi (eklem ağrısı veya sertlik).

Diğer yandan aşağıdaki gibi daha hafif yan etkilerin meydana gelmesi muhtemeldir:

*
gözlerde tahriş veya sulanma;
*
uygulama sırasında yüzün kızarması;
*
tırnak yataklarında kararma ve deri kırışıklığı;
*
geçici saç dökülmesi; veya
*
dozu takip eden 1 veya 2 gün kırmızı renkli idrar

Eğer doksorubisin kullanırken bu gibi yan etkilerle karşılaşırsanız ilacı kullanmaya devam ediniz ancak doktorunuzu arayınız.

Buradaki listede olmayan daha farklı yan etkiler de rapor edilmektedir. Doksorubisin ile tedavi sırasında oluşan yan etkileri doktorunuzla birlikte detaylı şekilde görüşünüz.

Adriamisin (doksorubisin) ile Etkileşen Diğer İlaçlar Hangileridir?

Eğer daha önce doksorubisin hidroklorür (Adriblastina, Doxo – Teva, Doxorubicin); doksorubisin PEG lipozomal (Caelyx); daunorubisin hidroklorür (Daunomicina); idarubisin hidroklorür (Zavedos); mitoksantron hidroklorür (Mitoxantron ‘’EBEWE’’, Mitoxantrone, Mitoxantrone Baxter, Neotalem) gibi ilaçlar ile tedavi gördüyseniz doktorunuzla konuşmadan doksorubisin kullanmayınız. Çünkü bu ilaçların her birey için uygulanabilecek maksimum seviye miktarı vardır, böyle bir durumda doksorubisin kullanımı uygun olmayabilir.

Eğer aşağıda sıralanan:

*
verapamil hidroklorür (İsoptin, Ormil, Fibrocard L.P. );
*
siklosporin (Gengraf, Sandimmun, Sandimmun Neoral);
*
fenitoin sodyum (Epanutin, Epitoin, Phenhydan, Phenytoin, Epdantoin, Hydantin);
*
paklitaksel (Anzatax, Ebetaxel, Taxol);
*
progesteron (Progesterone, Progynex, Progestan);
*
siklofosfamid (Endoxan, Alkyloxan);
*
fenobarbital (Paranox, Pirofen, Luminal, Luminaletten)

bu ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız Doksorubisin kullanmaya başlamadan önce, doktorunuza bildiriniz. Eğer bu ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız doksorubisin kullanımına uygun olmayabilirsiniz veya dozaj ayarlamaları ve özel gözetim gerekebilir.

Doksorubisin tedavisi sırasında ‘’canlı’’ aşı kullanmayınız. Doksorubisin tedavisi sırasında canlı aşı uygulanması tehlikeli olabilir.

Bu listedeki ilaçlardan farklı olarak doksorubisin ile etkileşen daha farklı ilaçlar da olabilir. Doksorubisin ile tedavi sırasında doktorunuza ve eczacınıza kullanmakta olduğunuz bütün ilaçlar ve diğer alternatif tıp methodları hakkında bilgi veriniz; bunlar vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size verilen ilaçlar hakkında olabilir

Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?

Adriblastina Liyofilize Enjektabl Flakon ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.

UNUTMAYIN! Adriblastina Liyofilize Enjektabl Flakon ve diğer bütün ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız; Adriblastina Liyofilize Enjektabl Flakon'u asla başkalarıyla paylaşmayınız ve Adriblastina Liyofilize Enjektabl Flakon'u sadece size uygun görüldüğü şekilde kullanınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder