29 Haziran 2010 Salı

Actos Tablet

İlaç Etken Maddesi:
Pioglitazon hidroklorür
İlaç Marka İsmi:
Actos Tablet
Bilgi:
Actos Tablet 15 mg; her tablet 15 mg Pioglitazon’a eşdeğer miktarda Pioglitazon HCl içerir. Actos Tablet 30 mg; her tablet 30 mg Pioglitazon’a eşdeğer miktarda Pioglitazon HCl içerir.

Pioglitazon Nedir?

Pioglitazon, ağız yoluyla alınan ve kandaki şeker seviyesini kontrol altına almaya yardımcı olan bir diyabet (şeker hastalığı) ilacıdır.

Pioglitazon aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:

*
tip 2 diyabet (insüline bağımlı olmayan diyabet).

Pioglitazon bazen insülin ve diğer ilaçlarla birlikte kullanılabilir ancak tip 1 diyabet tedavisi için uygun değildir.

Pioglitazon burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir

Pioglitazon Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

Eğer tip 1 diyabetiniz varsa veya diyabetik ketoasidoz durumuna sahipseniz Pioglitazon kullanmayınız.

Konjestif kalp yetmezliğiniz veya kalp hastalığınız, kalp krizi veya felç öykünüz ya da karaciğer hastalığınız varsa Pioglitazon kullanmadan önce doktorunuza durumunuz ile ilgili bilgi veriniz.

Düşük kan şekeri seviyesinin (hipoglisemi) belirtilerini ve bu belirtilerin nasıl farkına varabileceğinizi bilmelisiniz, bunlar; açlık, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, aşırı hassaslık, uyuşukluk hali, güçsüzlük, halsizlik, baş dönmesi, titremeler, terleme, hızlı kalp atışları, nöbet (istem dışı kasılmalar), bayılma veya koma (ağır hipoglisemi hayati olabilir). Kanınızdaki şeker seviyesinin düşmesine karşın yanınızda her zaman bir şeker kaynağı bulundurunuz.

Pioglitazon kullanan bazı bayanların tıbbi durumlarına bağlı olarak uzun bir adet görmeme döneminden sonra adet periyotları başlamıştır. Eğer periyotlarınız tekrar başladıysa hamile kalabilirsiniz. Doğum kontrol gerekliliği konusunda doktorunuz ile görüşünüz.

Pioglitazon kullanımı sırasında kadınların üst kol, el veya ayaklarında kırık oluşma olasılığı erkeklere göre daha yüksektir. Bu olasılık konusundaki endişelerinizi doktorunuz ile görüşünüz.

Belirli bazı ağızdan alınan diyabet ilaçları ciddi kalp problemleri riskini artırabilir. Buna karşın diyabet hastalığını tedavi etmemek kalbinize ve diğer organlarınıza zarar verebilir. Doktorunuz ile Pioglitazon tedavisinin riskleri ve faydaları konusunda detaylı şekilde görüşünüz.

Pioglitazon Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

Eğer tip 1 diyabetiniz varsa veya diyabetik ketoasidoz durumuna sahipseniz Pioglitazon kullanmayınız.

Eğer belirli birtakım rahatsızlıklarınız varsa bu ilacı güvenli şekilde kullanabilmeniz için dozaj ayarlamalarına veya spesifik testlere ihtiyaç duyabilirsiniz. Aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz Pioglitazon kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

*
konjestif kalp yetmezliği veya kalp hastalığı;
*
kalp krizi veya felç (inme) öyküsü;
*
karaciğer hastalığı.

Belirli bazı ağızdan alınan diyabet ilaçları ciddi kalp problemleri riskini artırabilir. Buna karşın diyabet hastalığını tedavi etmemek kalbinize ve diğer organlarınıza zarar verebilir. Doktorunuz ile Pioglitazon tedavisinin riskleri ve faydaları konusunda detaylı şekilde görüşünüz.

Pioglitazon kullanan bazı bayanların tıbbi durumlarına bağlı olarak uzun bir adet görmeme döneminden sonra adet periyotları başlamıştır. Eğer periyotlarınız tekrar başladıysa hamile kalabilirsiniz. Doğum kontrol gerekliliği konusunda doktorunuz ile görüşünüz.

Pioglitazon kullanımı sırasında kadınların üst kol, el veya ayaklarında kırık oluşma olasılığı erkeklere göre daha yüksektir. Bu olasılık konusundaki endişelerinizi doktorunuz ile görüşünüz.

Gebelik ya da Emzirme Döneminde Piaglitazon’u Kullanabilir miyim?

FDA gebelik kategorisi C. Hamileyseniz veya tedavi dönemindeki tarihlerde gebe kalmayı planlıyorsanız doktorunuza söyleyiniz. Pioglitazon'un anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir ve emziren annelerde Pioglitazon kullanımı önerilememektedir. Eğer bebek emziriyorsanız öncelikle doktorunuza danışmadan Pioglitazon’u kullanmayınız.

Araç ve Makine Kullanırken Piaglitazon’u Kullanabilir miyim?

İlacın kendi üzerinizde nasıl bir etki oluşuracağını görmeden araç ve makine kullanmaktan kaçınınız.

Pioglitazon’u Nasıl Kullanmalıyım?

Bu ilacı tam olarak size belirtilen (reçete edilen) şekilde kullanınız. Bu ilacı doktorunuz tarafından size reçete edilenden daha fazla dozda veya daha uzun süre boyunca kullanmayınız. Reçetenizdeki talimatlara mutlaka uyunuz.

Doktorunuz bu ilaçtan en etkin şekilde faydalandığınızdan emin olmak için belirli aralıklarla dozaj değişikliklerine gidebilir.

Pioglitazon genellikle günde bir kez alınır. İlacınızı yemeklerle birlikte veya ayrı olarak alabilirsiniz.

Pioglitazon diyet, egzersiz ve kilo kontolünü içeren komple bir programın yalnızca bir parçasıdır. Doktorunuz diyabet tedavisi için diğer başka bir ilacı Pioglitazon ile birlikte kullanmanızı önerebilir.

Maksimum faydanın sağlanabilmesi için Pioglitazon’un düzenli şekilde kullanılması önemlidir. Bu nedenle ilacınız tamamen bitmeden reçetenize tekrar yazdırınız.

Bu ilacın durumunuzu iyileştirdiğinden emin olabilmek için düzenli olarak kan tahlilleri yapılması gerekebilir. Karaciğer fonksiyonlarınızın kontrolleri ve düzenli göz kontrolleri de gerekli olabilir. Bu nedenle doktorunuz ile planlamış olduğunuz randevularınızı kaçırmamanız ve ihmal etmemeniz önemlidir.

Hastalanma, yaralanma, ciddi enfeksiyon veya ameliyat gibi durumlarda tedavi ihtiyaçlarınız değişebilir. Doktorunuz bu gibi durumlardan herhangi biri ile karşılaştığınızda sizden Pioglitazon kullanımına bir süreliğine ara vermenizi isteyebilir.

Hipoglisemiye (kanda şeker düzeyinin normal seviyenin altına düşmesi) sebep olabilecek kadar kandaki şeker seviyenizin çok fazla düşmesine izin vermeyiniz. Öğün atlamak, uzun süre egzersiz yapmak, alkol almak veya aşırı stres altında olmak hipoglisemiye sebep olabilir.

Düşük kan şekeri seviyesinin (hipoglisemi) belirtilerini ve bu belirtilerin nasıl farkına varabileceğinizi biliniz, bunlar:

*
açlık, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, aşırı hassasiyet;

*
uyuşukluk hali, güçsüzlük, halsizlik, baş dönmesi, titremeler;

*
terleme, hızlı kalp atışları;

*
nöbet (istem dışı kasılmalar);

*
bayılma, koma (ağır hipoglisemi hayati olabilir).

Kanda şeker seviyesinin düştüğü durumlar için her zaman yanınızda bir şeker kaynağı bulundurunuz. Bunlar portakal suyu, şekerli jel, şeker veya süt gibi yiyecek ve içecekler olabilir. Ağır hipoglisemi bilinç kaybına, nöbetlere veya ölüme yol açabilir. Besin alamaz duruma gelmenin de eşlik ettiği ağır hipoglisemi durumunda hastanede acil tedavi gereklidir.

Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Eğer bir dozu almayı unuttuysanız hatırladığınız an bu dozu alınız. Eğer hatırladığınızda bir sonraki dozun vakti yaklaşmışsa almadığınız dozu atlayınız ve ilacı planladığınız düzende almaya devam ediniz. Unuttuğunuz doz için ekstra ilaç almayınız.

Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Eğer ilacınızdan almanız gerekenden çok daha fazla dozda aldığınızı düşünüyorsanız hemen bir acil servisi arayarak yardım isteyiniz. Kanda düşük şeker seviyesi belirtileri ile karşılaşabilirsiniz; açlık, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, aşırı hassaslık, uyuşukluk hali, güçsüzlük, halsizlik, baş dönmesi, titremeler, terleme, hızlı kalp atışları, nöbet (istem dışı kasılmalar), bayılma, veya koma.

Pioglitazon Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Pioglitazon kullanımı sırasında alkol kullanmaktan kaçınınız. Alkol kan şekerini düşürür ve Pioglitazon kullanımı sırasında hipoglisemi riskini artırabilir.

Pioglitazon’un Yan Etkileri

Alerjik reaksiyon belirtileri olan şu sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz acil yardım desteği alınız: ürtiker (kurdeşen); nefes almada zorluk; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik.

Aşağıdaki ciddi durumlardan herhangi birine sahipseniz Pioglitazon kullanımını durdurunuz ve hemen doktorunuzu arayınız:

*
şişlik veya ani kilo alma;

*
mide bulantısı, karın ağrısı, iştah kaybı, koyu idrar, sarılık (ciltte veya gözlerde sararma);

*
görme bozukluğu.

Daha hafif yan etkiler de görülebilir, bu gibi durumlarda doktorunuzla konuşarak ilacı kullanmaya devam edebilirsiniz:

*
hapşırma, burun akıntısı, öksürük veya diğer soğuk algınlığı belirtileri;
*
baş ağrısı;
*
kademeli olarak kilo alma;
*
kas ağrısı;
*
diş problemleri.

Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir, burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza danışınız.

Pioglitazon ile Etkileşen Diğer İlaçlar Hangileridir?

Eğer aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız Pioglitazon’u kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

*
rifampisin (Rifadin, Rifcap, Rifex);
*
gemfibrozil (Lopid);
*
idrar söktürücüler [klortalidon (Hygroton, Regroton); indapamid (Flubest, Fludex, Flutans, Fludin, Flupamid, İndapen, İndurin, İndamid); furosemid (Lasix, Furomid, Desal); spironolakton (Aldacton); kombinasyon haldeki idrar söktürücüler (Moduretic, Triamteril, Aldactazide); mannitol (%20 Mannitol, %20 Mannitol-Biosel Solüsyonu) vb.];
*
fenotiazinler [klorpromazin hidroklorür (Largactil); tioridazin (Mellerettes, Melleril); trifluoperazin (Stilizan) vb.];
*
doğum kontrol hapları [klormadinon asetat & etinil estradiol (Belara); etinil estradiol & dezojestrel (Desolett, Myralon); etinil estradiol & jestoden (Ginera); etinil estradiol & levonorjestrel (Microgynon, Miranova, Preven); etinil estradiol & drospirenon (Yasmin); levonorjestrel (Norlevo) vb.].
*
hormon tedavisi;
*
zayıflama hapları;
*
MAO inhibitörleri [moklobemid (Aurorix); rasajilin mezilat (Azilect Tablet); selejilin hidroklorür (Moverdin)].

Bu liste tam bir liste değildir ve kan şekerinizi etkileyebilecek ya da Pioglitazon ile etkileşime girebilecek farklı ilaçlar da var olabilir. Doktorunuza kullanmakta olduğunuz bütün reçeteli, reçetesiz ilaçlar ve diğer alternatif tıp metotları hakkında bilgi veriniz. Bunlar vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size verilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan başka bir ilaç kullanmaya başlamayınız.

Pioglitazon’u Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

Pioglitazon’u oda sıcaklığında nemden, ışıktan ve sıcaktan uzak olacak şekilde muhafaza ediniz.

Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?

Actos Tablet ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.

UNUTMAYIN! Actos Tablet ve diğer bütün ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız; Actos Tablet'i asla başkalarıyla paylaşmayınız ve Actos Tablet'i sadece size uygun görüldüğü şekilde kullanınız.

Actinoma Jel

İlaç Etken Maddesi:
Diklofenak sodyum
İlaç Marka İsmi:
Actinoma Jel

Diklofenak topikal Nedir?

Diklofenak ağrı kesici ve iltihabi durumlar üzerinde etkili bir ilaçtır. Diklofenak vücutta iltihap ve ağrıya sebep olan belirli biyolojik faktörleri azaltarak çalışır. Ancak Diklofenak’ın aktinik keratoz tedavisindeki etki mekanizması tam olarak bilinmemektedir. Diklofenak non-steroidal antienflamatuar (NSAII) grubu bir ilaçtır.

Diklofenak topikal aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:

* aktinik keratoz*

( *aktinik keratoz: Cildi ince yaşlı kimselerin güneşe maruz kalan yüz ve ellerinde ortaya çıkan siğil benzeri kanser öncesi bir yara).

Diklofenak topikal burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir

Bu ilaç hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız.

Diklofenak topikal Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

Doktorunuz tarafından reçete edilmemiş olan kozmetikleri, güneş koruyucuları, losyonları, haşere kovucular veya diğer ilaçlı cilt ürünlerini kullanmayınız. Bu tür ürünler Diklofenak topikal ile etkileşime girebilir veya cilt tahrişini arttırabilir. Diklofenak topikal kullanımı sırasında güneş ışınlarına veya yapay UV ışınlarına (güneş lambaları veya solaryum gibi) maruz kalmaktan kaçınınız.

Diklofenak topikal’in fazla emilerek kan dolaşımına geçme riski çok düşük olsa da, tüm non-steroidal antiinflamatuar grubu ilaçlar (NSAII)* kalp krizi veya felç (inme) de dahil olmak üzere hayati tehlike yaratabilecek kalp veya dolaşım problemleri meydana gelme riskini arttırabilir. Bu risk NSAII kullanımının süresi uzadıkça daha da artacaktır.

( *non-steroidal antiinflamatuar (NSAII) grubu ilaçlar [diklofenak (Cataflam, Diclomec, Dicloflam, Dolorex, Voltaren); ibuprofen (Brufen, Ibufen, Suprafen, Nurofen); indometasin (Endol); ketoprofen (Profenid); meloksikam (Melox, Exen, Zeloxim); naproksen (Aleve, Apranax, Aprol, Naprosyn, Synax); piroksikam (Felden, Oksikam); vb. ] )

Nonsteroidal antiinflamatuar grubu ilaçlar (NSAII) mide ya da bağırsaklar üzerinde kanama veya organ duvarlarının delinmesi de dahil olmak üzere ağır etkiler meydana gelme riskini arttırabilir. Bu gibi durumlar ölümcül olabilir ve mide veya bağırsaklarla ilgili bu tip etkiler NSAII grubu bir ilaç kullandığınız herhangi bir zamanda uyarı veya erken belirti vermeden meydana gelebilir. Yaşlı yetişkinlerin mide ve bağırsaklarla ilgili ciddi yan etkilere maruz kalma riski daha yüksektir.

Eğer mide veya bağırsaklarda kanama belirtileri olan; siyah, kanlı veya katranımsı dışkı; kan öksürme; kahve telvesi şeklinde kusma gibi durumlardan herhangi birine sahipseniz hemen doktorunuza başvurunuz.

Çocuklarda aktinik keratoz hastalığı görülmez. Bu ilacı çocuklarda kullanmayınız.

Diklofenak topikal Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

Eğer Diklofenak sodyum’a ve / veya ilacın bileşiminde bulunan diğer maddelerden birine alerjiniz varsa ya da asetilsalisilik asit* veya nonsteroidal antiinflamatuar (NSAII)** grubu diğer ilaçlara alerjiniz varsa bu ilacı kullanmayınız.

[ *asetilsalisilik asit (Aspirin, Asinpirine, Babyprin, Coraspin, Dispril, Ecopirin, vb. ) ]

( **non-steroidal antiinflamatuar (NSAII) grubu ilaçlar [diklofenak (Cataflam, Diclomec, Dicloflam, Dolorex, Voltaren); ibuprofen (Brufen, Ibufen, Suprafen, Nurofen); indometasin (Endol); ketoprofen (Profenid); meloksikam (Melox, Exen, Zeloxim); naproksen (Aleve, Apranax, Aprol, Naprosyn, Synax); piroksikam (Felden, Oksikam); vb. ] )

Eğer herhangi bir ilaca alerjiniz varsa ya da aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz Diklofenak topikal kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

* geçmişte astım hastalığı ya da asetilsalisilik asit veya NSAII grubu başka bir ilaca karşı gelişen ağır bir alerjik reaksiyon öyküsü;
* geçmişte veya şu an mevcut mide ülseri veya mide kanaması;
* karaciğer hastalığı;
* böbrek hastalığı.
* yüksek tansiyon;
* kalp hastalığı.

Bu gibi durumlardan herhangi birine sahipseniz Diklofenak topikal’i güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için doz ayarlamalarına veya özel testlere ihtiyaç duyabilirsiniz.

Gebelik ya da Emzirme Döneminde Diklofenak topikal Kullanabilir miyim?

Diklofenak topikal doğmamış bebek için zararlı olabilir. Hamileyseniz veya tedavi sırasında gebe kalmayı planlıyorsanız doktorunuza söylemelisiniz. Diklofenak topikal anne sütüne geçebilir ve emzirilen bebeğe zarar verebilir. Eğer bebek emziriyorsanız doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayınız.

Diklofenak topikal’i Nasıl Kullanmalıyım?

Bu ilacı tam olarak size belirtilen (reçete edilen) şekilde kullanınız. Daha yüksek dozda veya daha uzun süre boyunca kullanmayınız. Reçetenizdeki talimatlara mutlaka uyunuz.

Bu ilaç güvenli ve etkili kullanım için hasta kullanım talimatı ile birlikte gelir. Buradaki direktiflere dikkatlice uyunuz. Eğer ilacın kullanımı ile ilgili anlamadığınız bir konu olursa eczacınıza danışınız.

Diklofenak topikal’i açık cilt yaralarında, egzamalı, enfeksiyonlu, döküntü oluşmuş (kabartı, isilik, vb.), yanık veya yaralı cilt bölgelerinde kullanmayınız. Diklofenak topikal’i kullanmadan önce bu tür durumların tamamen iyileşmesini bekleyiniz.

Eğer ellerinizdeki bir bölgeyi tedavi etmiyorsanız Diklofenak topikal’i her uygulamanızdan önce ve sonra ellerinizi yıkayınız.

Aktinik keratoz tedavisi için her yara yüzeyini kaplamaya yetecek kadar jeli sürünüz ve yavaşça ovarak cildinize yediriniz. İlacı 90 güne kadar kullanmanız gerekebilir. Doktorunuzun direktiflerine uyunuz.

Diklofenak topikal jeli uyguladıktan sonra giyinmeden önce ilacın kuruması için en az 10 dakika bekleyiniz. İlacı uyguladıktan sonra en az 1 saat banyo veya duş yapmayınız.

Eğer Diklofenak topikal jeli ellerinize uyguluyorsanız, ilacı uyguladıktan sonra en az 10 dakika eldiven giymeyiniz.

Tedavi edilen cilt bölgesini bir bandaj ile sargılamayınız ya da sıcak su torbası, sauna veya ısıtılmış havlu gibi sıcağa maruz bırakacak uygulamalar yapmayınız. Sıcak uygulama veya bandajlama cildinizden emilen ilaç miktarını arttırabilir ve zararlı etkilere sebep olabilir.

Çocuklarda aktinik keratoz hastalığı görülmez. Bu ilacı çocuklarda kullanmayınız.

Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Eğer bir dozu kullanmayı unuttuysanız hatırladığınız an bu dozu kullanınız. Eğer hatırladığınızda bir sonraki dozun vakti yaklaşmışsa almadığınız dozu atlayınız ve ilacı planladığınız düzende almaya devam ediniz. Unuttuğunuz dozu telafi etmek için çift doz ilaç kullanmayınız.

Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Cilde yüzeyden sürülen Diklofenak topikal’de doz aşımı meydana gelmesi olası değildir. Eğer bir kişi ilacı yanlışlıkla yuttuysa veya ilacın kaza ile aşırı dozda kullanımı sonucu bütün vücudu etkileyen yan etkiler meydana gelirse hemen bir acil servisi arayarak yardım isteyiniz.

Diklofenak topikal Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Doktorunuz tarafından reçete edilmemiş olan kozmetikleri, güneş koruyucuları, losyonları, haşere kovucular veya diğer ilaçlı cilt ürünlerini kullanmayınız. Bu tür ürünler Diklofenak topikal ile etkileşime girebilir veya cilt tahrişini arttırabilir.

Bu ilacın ağzınıza veya gözünüze kaçmasından kaçınınız. Eğer ilaç ağzınıza veya gözünüze kaçarsa bol su ile yıkayınız.

Diklofenak topikal kullanımı sırasında güneş ışınlarına veya yapay UV ışınlarına (güneş lambaları veya solaryum gibi) maruz kalmaktan kaçınınız.

Diklofenak topikal’in Yan Etkileri

Alerjik reaksiyon belirtileri olan şu sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz acil sağlık yardımı alınız: ürtiker (kurdeşen); nefes almada zorluk; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik.

Diklofenak topikal cilt yüzeyine uygulandığında ciddi yan etkiler meydana gelme riski az olsa da, ilacın emilerek kan dolaşımına geçtiğinde meydana gelebilecek yan etkiler konusunda dikkatli olunmalıdır.

Aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz Diklofenak topikal kullanımını durdurunuz hemen doktorunuzu arayınız ve acil sağlık desteği isteyiniz:

* kaşınma, kızarıklık, ödem, içi sıvı dolu kabarcıklar veya derinin pullanması ile karakterize deri iltihabı.

Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir, burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza başvurunuz. Yan etkiler ile ilgili tıbbi tavsiyeler için doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Diklofenak topikal ile Etkileşen Diğer İlaçlar Hangileridir?

Ağız yoluyla veya enjeksiyon yoluyla aldığınız diğer ilaçların topikal olarak cilt yüzeyinden sürülen Diklofenak ile etkileşime girmesi olası değildir. Ancak birçok farklı ilaç birbiri ile etkileşime girebilir. Hekiminize reçeteli veya reçetesiz satılan, kullandığınız tüm ilaçları söyleyiniz. Bunlar; vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size reçete edilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan yeni bir ilaç kullanmaya başlamayınız.

Diklofenak topikal’i Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

İlacınızı oda sıcaklığında nemden ve sıcaktan uzak olacak şekilde muhafaza ediniz.

İlaç Fiyatı ve Ödeme Bilgileri

Actinoma Jel 'in fiyat ve ödeme bilgileri için tıklayınız.

Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?

Actinoma Jel ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.

UNUTMAYIN! Actinoma Jel ve diğer bütün ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız; Actinoma Jel 'i asla başkalarıyla paylaşmayınız ve Actinoma Jel 'i sadece size uygun görüldüğü şekilde kullanınız.

Actifed Tablet

İlaç Etken Maddesi:
Triprolidin hidroklorür, Psödoefedrin hidroklorür
İlaç Marka İsmi:
Actifed Tablet

Triprolidin ve Psödoefedrin Nedir?

Triprolidin vücuttaki doğal kimyasal histamin’in etkilerini engelleyen bir antihistaminiktir*. Histamin hapşırma, kaşıntı, kızarıklık, ödem, göz sulanması ve burun akıntısı gibi semptomlar üretebilir. Triprolidin ise vücuttaki histaminin reseptörlere bağlanmasını engelleyerek kızarıklık, kaşıntı, ödem, vb. semptomları azaltır.

Psödoefedrin bir dekonjestandır. Psödoefedrin burun kanallarındaki kan damarlarını daraltarak (büzerek) çalışır. Burundaki kan damarlarının genişlemesi burun tıkanıklığına sebep olabilir.

Triprolidin ve Psödoefedrin kombinasyonu aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:

* soğuk algınlığı;
* grip;
* alerjik nezle;
* bir enfeksiyon veya alerji olmaksızın burunda meydana gelen tıkanıklık [vazomotor nezle (vazomotor rinit]].

( *antihistaminik: Vücutta bulunan histamin adlı kimyasalın etkilerine zıt yönlü etki gösteren ve alerjik belirtilerin tedavisi için kullanılan ilaçlar. )

Triprolidin ve Psödoefedrin burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.

Bu ilaç hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız.

Triprolidin ve Psödoefedrin Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

Bir çocuğa öksürük veya soğuk algınlığı ilacı vermeden önce her zaman doktorunuza danışınız. Çok küçük çocuklarda öksürük veya soğuk algınlığı ilaçlarının yanlış kullanımı ölüme sebep olabilir.

Doktorunuza veya eczacınıza danışmadan reçetesiz satılan herhangi bir alerji, uyku, öksürük veya soğuk algınlığı ilacı kullanmayınız. Eğer belirli ürünleri birlikte alırsanız yanlışlıkla aynı etken maddeden çok fazla alabilir ve doz aşımına sebep olabilirsiniz. Kullandığınız diğer ilaçların içeriğini mutlaka okuyunuz ve herhangi bir antihistaminik¹ veya dekonjestan² içerip içermediğine dikkat ediniz.

( ¹antihistaminikler [akrivastin (Semprex); desloratadin (Aerius); feksofenadin hidroklorür (Fexofen, Tavenic, Telfast); loratadin (Claritine, Loradif); setirizin hidroklorür (Allerset, Cetryn, Hitrizin, Zyrtec); buklizin hidroklorür (Longifene); difenhidramin hidroklorür (Allerjin, Benison, Fenotral); dimetinden maleat (Fenistil); hidroksizin hidroklorür (Atarax, Validol); ketotifen (Astafen, Zaditen); klemastin (Tavegyl); klorfenoksamin hidroklorür (Sistral); prometazin hidroklorür (Artu); siproheptadin hidroklorür (Prakten, Sipraktin); vb. ] )

( ²dekonjestanlar [efedrin hidroklorür (Efedrin Arsan, Efedrin Hidroklorür); fenilefrin hidroklorür (Mydfrin); psödoefedrin hidroklorür (Dekoferin, Eksofed, Rinogest, Rinogest SR, Sudafed); vb. ] )

Eğer son 14 gün içerisinde rasajilin (Azilect), selejilin (Moverdin, Seldepar) gibi MAO inhibitörleri* grubuna ait herhangi bir ilaç kullandıysanız bu ilacı kullanmayınız. Eğer MAO inhibitörü vücudunuzdan tamamiyle temizlenmeden öksürük veya soğuk algınlığı ilacı kullanırsanız ağır hatta hayati tehlike yaratabilecek yan etkiler meydana gelebilir.

( *MAO inhibitörleri [moklobemid (Aurorix); rasajilin mezilat (Azilect); selejilin hidroklorür (Moverdin) ] )

Alkol kullanmaktan kaçınınız. Alkol bu ilacın bazı yan etkilerini arttırabilir.

6 yaşın altındaki çocuklarda bu ilacın şurup formu kullanılmalıdır.

Triprolidin ve Psödoefedrin Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

Eğer Triprolidin’e, Psödoefedrin’e ve / veya ilacın bileşiminde bulunan diğer maddelerden birine veya Akrivastin’e ( Duact, Semprex, vb. ) alerjiniz varsa ya da yüksek tansiyon (hipertansiyon), karaciğer yetmezliği veya koroner atardamar (koroner arter) hastalığınız varsa bu ilacı kullanmayınız.

Eğer son 14 gün içerisinde rasajilin (Azilect), selejilin (Moverdin, Seldepar) gibi MAO inhibitörleri* grubuna ait herhangi bir ilaç kullandıysanız bu ilacı kullanmayınız. Eğer MAO inhibitörü vücudunuzdan tamamiyle temizlenmeden öksürük veya soğuk algınlığı ilacı kullanırsanız ağır hatta hayati tehlike yaratabilecek yan etkiler meydana gelebilir.

( *MAO inhibitörleri [moklobemid (Aurorix); rasajilin mezilat (Azilect); selejilin hidroklorür (Moverdin) ] )

Eğer aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

* böbrek hastalığı;
* karaciğer hastalığı;
* diyabet (şeker hastalığı);
* yüksek göz içi basıncı, göz tansiyonu (glokom);
* kalp hastalığı veya yüksek tansiyon;
* herhangi bir tiroid bozukluğu;
* prostat büyümesi;
* idrar yapma problemleri.

Eğer bu durumlardan herhangi birine sahipseniz, Triprolidin ve Psödoefedrin’i güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için bazı doz ayarlamalarına veya spesifik testlere ihtiyaç duyabilirsiniz.

Gebelik ya da Emzirme Döneminde Triprolidin ve Psödoefedrin Kullanabilir miyim?

Triprolidin ve Psödoefedrin’in doğmamış bebek için zararlı olup olmadığı bilinmemektedir. Hamileyseniz veya tedavi sırasında gebe kalmayı planlıyorsanız doktorunuza söylemelisiniz. Triprolidin ve Psödoefedrin anne sütüne geçebilir ve emzirilen bebeğe zarar verebilir. Eğer bebek emziriyorsanız doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayınız.

Araç ve Makine Kullanırken Triprolidin ve Psödoefedrin Kullanabilir miyim?

Triprolidin ve Psödoefedrin düşünce ve reaksiyonlarınızı bozabilecek yan etkilere sebep olabilir. Eğer araç veya makina kullanacaksanız ya da dinç ve uyanık olmayı gerektiren bir iş yapacaksanız dikkatli olunuz. İlacın kendi üzerinizde nasıl bir etki oluşturacağını görmeden araç ve makine kullanmaktan kaçınınız.

Triprolidin ve Psödoefedrin’i Nasıl Kullanmalıyım?

Bu ilacı tam olarak size belirtilen (reçete edilen) şekilde kullanınız. Bu ilacı doktorunuz tarafından size reçete edilenden daha fazla dozda veya daha uzun süre boyunca kullanmayınız. Reçetenizdeki talimatlara mutlaka uyunuz.

Soğuk algınlığı ilaçları genellikle kısa süreli, rahatsızlık belirtileri ortadan kalkıncaya kadar kullanılır.

Tablet formdaki ilacınızın her dozunu 1 bardak su ile birlikte alınız.

Sıvı formdaki ilacınızı alırken ise doğru miktarda dozu aldığınıza emin olmak için, sıvıyı işaretli bir ölçüm kaşığı veya ilaç kabı ile ölçünüz, normal bir yemek kaşığı kullanmayınız.

Eğer herhangi bir doz ölçüm aletiniz yoksa eczacınızdan isteyebilirsiniz.

Tedaviye başladıktan 7 gün sonra belirtilerinizde iyileşme olmazsa ya da yüksek ateş ile birlikte baş ağrısı, öksürük veya cilt döküntüsü (isilik, kabartı vb. ) gibi durumlara maruz kalırsanız doktorunuza başvurunuz.

Eğer herhangi bir ameliyat geçirecekseniz cerrahınıza operasyondan bir süre önce son günlerde ne kadar süreyle soğuk algınlığı ilacı kullandığınızı söyleyiniz.

Bu ilaç cilt alerjisi testlerinin sonuçlarını etkileyebilir. Sizi tedavi eden doktorunuza bir antihistaminik kullandığınızı bildirmelisiniz.

Bir çocuğa öksürük veya soğuk algınlığı ilacı vermeden önce her zaman doktorunuza danışınız. Çok küçük çocuklarda öksürük veya soğuk algınlığı ilaçlarının yanlış kullanımı ölüme sebep olabilir.

6 yaşın altındaki çocuklarda bu ilacın şurup formu kullanılmalıdır.

Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Eğer bir doz almayı unuttuysanız hatırladığınız an bu dozu alınız. Eğer hatırladığınızda bir sonraki dozun vakti yaklaşmışsa almadığınız dozu atlayınız ve ilacı planladığınız düzende almaya devam ediniz. Unuttuğunuz dozu telafi etmek için çift doz ilaç almayınız.

Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Eğer ilacınızdan almanız gerekenden çok daha fazla dozda aldığınızı düşünüyorsanız hemen bir acil servisi arayarak yardım isteyiniz.

Doz aşımı belirtileri şu gibi durumları içerebilir: Huzursuz hissetme, sinirlilik hali, yüksek ateş, baş dönmesi, uyuşukluk hali, güçsüzlük, ağız kuruluğu, yüksek tansiyon, çarpıntı, solunum yetmezliği, titreme, ani hastalık nöbeti (irade dışı kasılmalar).

Triprolidin ve Psödoefedrin Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Alkol kullanmaktan kaçınınız. Alkol bu ilacın bazı yan etkilerini arttırabilir.

Düzenli olarak diğer uyku verici ilaçlardan kullanıyorsanız (narkotik ağrı kesiciler, uyku hapları, kas gevşeticiler, hastalık nöbeti (sara gibi), depresyon veya anksiyeteye karşı kullanılan ilaçlar vb. ) Triprolidin ve Psödoefedrin kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz. Bu ilaçlar Triprolidin ve Psödoefedrin’in sebep olduğu uykulu hali daha da arttırabilir.

Doktorunuzun tavsiyesi olmadan zayıflama hapları, kafein hapları veya uyarıcı etkisi olan benzer bir ilaç kullanmaktan kaçınınız. Herhangi bir uyarıcı ilacı bir dekonjestan ile birlikte almak istenmeyen yan etkilerin oluşma riskini arttırabilir.

Doktorunuza veya eczacınıza danışmadan reçetesiz satılan herhangi bir alerji, uyku, öksürük veya soğuk algınlığı ilacı kullanmayınız. Eğer belirli ürünleri birlikte alırsanız yanlışlıkla aynı etken maddeden çok fazla alabilir ve doz aşımına sebep olabilirsiniz. Kullandığınız diğer ilaçların içeriğini mutlaka okuyunuz ve herhangi bir antihistaminik¹ veya dekonjestan² içerip içermediğine dikkat ediniz.

( ¹antihistaminikler [akrivastin (Semprex); desloratadin (Aerius); feksofenadin hidroklorür (Fexofen, Tavenic, Telfast); loratadin (Claritine, Loradif); setirizin hidroklorür (Allerset, Cetryn, Hitrizin, Zyrtec); buklizin hidroklorür (Longifene); difenhidramin hidroklorür (Allerjin, Benison, Fenotral); dimetinden maleat (Fenistil); hidroksizin hidroklorür (Atarax, Validol); ketotifen (Astafen, Zaditen); klemastin (Tavegyl); klorfenoksamin hidroklorür (Sistral); prometazin hidroklorür (Artu); siproheptadin hidroklorür (Prakten, Sipraktin); vb. ] )

( ²dekonjestanlar [efedrin hidroklorür (Efedrin Arsan, Efedrin Hidroklorür); fenilefrin hidroklorür (Mydfrin); psödoefedrin hidroklorür (Dekoferin, Eksofed, Rinogest, Rinogest SR, Sudafed); vb. ] )

Triprolidin ve Psödoefedrin’in Yan Etkileri

Alerjik reaksiyon belirtileri olan şu sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz acil yardım desteği alınız: ürtiker (kurdeşen); nefes almada zorluk; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik.

Aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz hemen doktorunuzu arayınız ve acil sağlık desteği isteyiniz:

* halüsinasyon görme;
* taşikard;
* idrar tutulumu (idrar yapamama).

(*taşikardi: Kalp atım sayısının dakikada 100’ün üzerinde olacak şekilde artması. )

Daha hafif yan etkiler de görülebilir, bunlar:

* ağız, burun, boğaz kuruluğu;
* sersemlik;
* uyku bozukluğu;
* cilt döküntüsü (isilik, kabartı vb. ).

Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir, burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza başvurunuz. Yan etkiler ile ilgili tıbbi tavsiyeler için doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Triprolidin ve Psödoefedrin ile Etkileşen Diğer İlaçlar Hangileridir?

Eğer son 14 gün içerisinde rasajilin (Azilect), selejilin (Moverdin, Seldepar) gibi MAO inhibitörleri* grubuna ait herhangi bir ilaç kullandıysanız bu ilacı kullanmayınız. Eğer MAO inhibitörü vücudunuzdan tamamiyle temizlenmeden öksürük veya soğuk algınlığı ilacı kullanırsanız ağır hatta hayati tehlike yaratabilecek yan etkiler meydana gelebilir.

( *MAO inhibitörleri [moklobemid (Aurorix); rasajilin mezilat (Azilect); selejilin hidroklorür (Moverdin) ] )

Eğer aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız Triprolidin ve Psödoefedrin kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

* trisiklik antidepresanlar [amitriptilin hidroklorür (Laroxyl, Triptilin); imipramin hidroklorür (Tofranil); klomipramin hidroklorür (Anafranil); opipramol hidroklorür (Deprenil, İnsidon, İnsomin) vb. ];
* dekonjestanlar [efedrin hidroklorür (Efedrin Arsan, Efedrin Hidroklorür); fenilefrin hidroklorür (Mydfrin); psödoefedrin hidroklorür (Dekoferin, Eksofed, Rinogest, Rinogest SR, Sudafed) vb. ];
* iştah kesici ilaçlar;
* metildopa (Alfamet);
* beta adrenerjik blokörler [atenolol (Apo – Atenol, Tensidif, Tensinor, Atexal, Nortan); karvedilol (Carvexal, Coronis, Kinetra, Dilatrend); metoprolol tartrat (Beloc, Problok, Lopresor); propranolol hidroklorür (Dideral); sotalol hidroklorür (Darob, Talozin); asebutolol (Prent); bisoprolol fumarat (Concor, Lodoz); esmolol hidroklorür (Brevibloc); oksprenolol hidroklorür (Trasicor); pindolol (Apo-Pindol, Visken) vb. ].

Bu liste Triprolidin ve Psödoefedrin ile etkileşebilecek tüm ilaçların listesi değildir ve Triprolidin ve Psödoefedrin ile etkileşebilecek daha farklı ilaçlar da olabilir.

Doktorunuza kullanmakta olduğunuz bütün reçeteli, reçetesiz ilaçlar ve diğer alternatif tıp metotları hakkında bilgi veriniz. Bunlar vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size verilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan başka bir ilaç kullanmaya başlamayınız.

Triprolidin ve Psödoefedrin’i Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

İlacınızı oda sıcaklığında nemden, ışıktan ve sıcaktan uzak olacak şekilde muhafaza ediniz.

İlaç Fiyatı ve Ödeme Bilgileri

Actifed Tablet 'in fiyat ve ödeme bilgileri için tıklayınız.

Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?

Actifed Tablet ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.

UNUTMAYIN! Actifed Tablet ve diğer bütün ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız; Actifed Şurup'u asla başkalarıyla paylaşmayınız ve Actifed Şurup'u sadece size uygun görüldüğü şekilde kullanınız.

22 Haziran 2010 Salı

Acnelyse Krem

İlaç Etken Maddesi:
Tretinoin (Retinoik asit) topikal
İlaç Marka İsmi:
Acnelyse Krem
Bilgi:
Topikal; yüzeyden uygulanan, yüzeye sürülen anlamına gelmektedir. Genellikle krem, merhem, solüsyon, losyon, yakı, sprey ve jeller için kullanılır.

Tretinoin topikal Nedir?

Tretinoin vücut hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olan A vitamininin topikal (cilde sürülebilen) bir formudur.

Tretinoin aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:

*
akne (sivilce);
*
siyah nokta;
*
sedef hastalığı;
*
ciltteki benek benek renk bozuklukları.

Tretinoin burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.

Bu ilaç hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız.

Tretinoin topikal Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

Güneş ışınlarına veya yapay UV ışınlarına (güneş lambaları veya solaryum gibi) maruz kalmaktan kaçınınız. Tretinoin topikal cildinizi güneş ışınlarına karşı hassas hale getirebilir ve güneşe maruz kaldığınızda güneş yanıkları oluşabilir. Eğer güneşli bir havada dışarıda olmanız gerekiyorsa en az 45 faktör güneş koruyucu krem kullanınız ve koruyucu giysiler giyiniz.

Bu ilacı gözünüze, ağzınıza, burnunuza veya dudaklarınıza temas ettirmeyiniz. Eğer ilaç bu bölgelerden birine temas ederse su ile yıkayınız. Tretinoin’i güneşten veya rüzgardan yanmış ciltlerde ya da kuru, çatlamış, tahriş olmuş veya bozuk ciltlerde kullanmayınız. Yara olmuş veya egzamalı bölgelerde de bu ilacı kullanmayınız. Tretinoin topikal’i kullanmadan önce bu gibi rahatsızlıkların iyileşmesini bekleyiniz. İlacın etki göstermediğini düşünseniz bile ilacı size reçete edilen sürenin tamamı boyunca kullanınız. Cildinizde iyileşmeler görülmesi birkaç hafta ya da birkaç ay sürebilir.

Tretinoin topikal’i akne (sivilce) tedavisi için kullanıyorsanız ilacı kullanmaya başladığınızda aknelerinizin durumu kısa bir süre kötüleşebilir. Eğer cilt tahrişi artarsa ya da akneleriniz 8 ila 12 hafta arasında düzelmez ise doktorunuzla görüşünüz.

Tretinoin topikal Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

Eğer Tretinoin’e ve / veya ilacın bileşiminde bulunan diğer maddelerden birine alerjiniz varsa bu ilacı kullanmayınız.

Gebelik ya da Emzirme Döneminde Tretinoin topikal’i Kullanabilir miyim?

FDA gebelik kategorisi C. Bu ilaç doğmamış bebek için zararlı olabilir. Hamileyseniz veya tedavi sırasında gebe kalmayı planlıyorsanız doktorunuza söylemelisiniz.

Tretinoin topikal anne sütüne geçer. Eğer bebek emziriyorsanız doktorunuzun izni olmadan Tretinoin topikal kullanmayınız.

Tretinoin topikal’i Nasıl Kullanmalıyım?

Tretinoin topikal’i tam olarak size belirtilen (reçete edilen) şekilde kullanınız. Bu ilacı doktorunuz tarafından size reçete edilenden daha fazla dozda veya daha uzun süre boyunca kullanmayınız. Tretinoin’i daha fazla uygulamak veya daha sık uygulamak iyileşme süresini hızlandırmaz veya etkilerini arttırmaz tam aksine yan etkilerin artmasına sebep olabilir. Reçetenizdeki talimatlara mutlaka uyunuz.

Tretinoin topikal’i uygulamadan önce ve uyguladıktan sonra ellerinizi yıkayınız. Uygulama yapmadan önce Tretinoin topikal’i süreceğiniz bölgeyi temizleyiniz ve iyice kurulayınız. İlacı ilgili cilt bölgesine ince bir tabaka halinde düzgün bir şekilde uygulayınız ve uygulama sonrasında parmaklarınızla hafifçe masaj yapınız.

Tretinoin topikal’i uyguladığınız alanı en az 1 saat boyunca yıkamayınız. Uygulamadan sonraki en az bir saat boyunca aynı bölgeye başka bir cilt ürünü uygulamayınız.

Tretinoin topikal güneş ışınlarından korunma, etkili güneş koruyucu kullanımı ve koruyucu giysilerin giyilmesi gibi komple bir cilt koruma programının bir parçası olarak kullanılmalıdır.

İlacın etki göstermediğini düşünseniz bile ilacı size reçete edilen sürenin tamamı boyunca kullanınız. Cildinizde iyileşmeler görülmesi birkaç hafta ya da birkaç ay sürebilir. Tretinoin topikal’i akne (sivilce) tedavisi için kullanıyorsanız ilacı kullanmaya başladığınızda aknelerinizin durumu kısa bir süre kötüleşebilir. Eğer cilt tahrişi artarsa ya da akneleriniz 8 ila 12 hafta arasında düzelmez ise doktorunuzla görüşünüz.

Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Eğer bir doz uygulamayı unuttuysanız hatırladığınız an bu dozu uygulayınız. Eğer hatırladığınızda bir sonraki dozun vakti yaklaşmışsa uygulamadığınız dozu atlayınız ve ilacı planladığınız düzende uygulamaya devam ediniz. Unuttuğunuz dozu telafi etmek için çift doz ilaç uygulamayınız.

Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Eğer ilacınızdan uygulamanız gerekenden çok daha fazla dozda uyguladığınızı düşünüyorsanız hemen bir acil servisi arayarak yardım isteyiniz.

Tretinoin topikal’in ciddi doz aşımı semptomlarına sebep olması beklenmez.

Tretinoin topikal Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Güneş ışınlarına veya yapay UV ışınlarına (güneş lambaları veya solaryum gibi) maruz kalmaktan kaçınınız. Tretinoin topikal cildinizi güneş ışınlarına karşı hassas hale getirebilir ve güneşe maruz kaldığınızda güneş yanıkları oluşabilir. Eğer güneşli bir havada dışarıda olmanız gerekiyorsa en az 45 faktör güneş koruyucu krem kullanınız ve koruyucu giysiler giyiniz.

Bu ilacı gözünüze, ağzınıza, burnunuza veya dudaklarınıza temas ettirmeyiniz. Eğer ilaç bu bölgelerden birine temas ederse su ile yıkayınız. Tretinoin’i güneşten veya rüzgardan yanmış ciltlerde ya da kuru, çatlamış, tahriş olmuş veya bozuk ciltlerde kullanmayınız. Yara olmuş veya egzamalı bölgelerde de bu ilacı kullanmayınız. Tretinoin topikal’i kullanmadan önce bu gibi rahatsızlıkların iyileşmesini bekleyiniz.

Bu ilacın kullanımı sırasında sert sabunlar, şampuanlar, cilt temizleyiciler, saç boyaları, kalıcı kimyasallar, tüy dökücü, ağda, alkollü veya kireçli cilt ürünleri gibi ciltte tahrişe sebep olabilecek ürünler kullanmaktan kaçınınız. Doktorunuz tarafından aksi söylenmedikçe başka cilt ürünleri kullanmayınız.

Tretinoin topikal’in Yan Etkileri

Alerjik reaksiyon belirtileri olan şu sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz Tretinoin topikal kullanımını durdurunuz ve hemen acil sağlık yardımı alınız : ürtiker (kurdeşen); nefes almada zorluk; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik.

Daha hafif yan etkiler görülmesi daha muhtemeldir. Aşağıdaki hafif yan etkilerden herhangi birine sahipseniz doktorunuz ile görüşünüz:

*
belirli bölgelerde kızarıklık, şişme, kabuk oluşumu;
*
ciltte kuruluk;
*
ciltte hafif renk bozulması.

Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir, burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza başvurunuz. Yan etkiler ile ilgili tıbbi tavsiyeler için doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Tretinoin topikal ile Etkileşen Diğer İlaçlar Hangileridir?

Doktorunuz tarafından aksi belirtilmedikçe benzoil peroksit içeren ilaçlar (Benzac AC, Benzamycin, Clindoxyl, Aksil-5, Aksil-10, Aknefug BP5); salisilik asit içeren ilaçlar (Acnesin, Capsalgine, Elosalic, Kerasal, Salsil-2, Psoraks Forte, vb. ) kullanmayınız. Bu ürünler Tretinoin topikal ile birlikte kullanıldığında ağır cilt tahrişlerine sebep olabilir.

Tretinoin topikal ile etkileşebilecek daha farklı ilaçlar da olabilir. Doktorunuza kullanmakta olduğunuz bütün reçeteli, reçetesiz ilaçlar ve diğer alternatif tıp metotları hakkında bilgi veriniz. Bunlar vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size verilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan başka bir ilaç kullanmaya başlamayınız.

Tretinoin topikal’i Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

Tretinoin topikal’i oda sıcaklığında nemden ve sıcaktan uzak olacak şekilde muhafaza ediniz.

Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?

Acnelyse Krem ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.

UNUTMAYIN! Acnelyse Krem ve diğer bütün ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız; Acnelyse Krem 'i asla başkalarıyla paylaşmayınız ve Acnelyse Krem 'i sadece size uygun görüldüğü şekilde kullanınız.

Acetylcystein 600 Trom Efervesan Tablet

İlaç Etken Maddesi:
Asetilsistein
İlaç Marka İsmi:
Acetylcystein 600 Trom Efervesan Tablet

Asetilsistein Nedir?

Asetilsistein balgamın akışkanlığını artıran (mukolitik) bir ilaçtır. Asetilsistein ağız, boğaz ve akciğerler gibi vücudun farklı bölgelerini kaplayan balgamı (mukus) parçalayarak ve kıvamını azaltarak çalışır. Böylece balgam atılmasını kolaylaştırır. Ayrıca Asetilsistein’in parasetamol (asetaminofen) zehirlenmelerinde karaciğer harabiyetini azaltıcı, zehirlenmeyi önleyici etkisi vardır.

Asetilsistein aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:

* yoğun biçimde salgılanan fazla kıvamlı bir balgam ile birlikte görülen solunum yolu rahatsızlıkları;
* kısa süre içerisinde gelişen (akut) ve kronik solunum yolu hastalıkları (akut ve kronik bronşit, bronşit ile birlikte görülen soluk borusu iltihaplanması, kronik astmatik bronşit, verem (tüberküloz), bronşiyal astım¹, bronşektazi², akciğerin primer amiloidozu gibi).

( ¹bronşiyal astım: Nefes darlığı. Akciğerlerdeki hava yollarında ortaya çıkan yaygın daralma ve buna bağlı solunum zorluğu nöbetleriyle belirgin hastalık. )

( ²bronşektazi: Bronşların ve bronşiyollerin genişlemesi ile karakterize ilerleyici kronik bir hastalık. )

Asetilsistein burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.

Bu ilaç hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız.

Asetilsistein Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

Asetilsistein kullanımından sonra bronş salgılarında belirgin bir artış olabilir. Böyle bir durumda eğer öksürük refleksi / öksürük yeterli değil ise hava yolunun açık tutulmasına dikkat ediniz.

Asetilsistein ile etkileşebilecek farklı ilaçlar olabilir. Doktorunuza kullanmakta olduğunuz bütün reçeteli, reçetesiz ilaçlar ve diğer alternatif tıp metotları hakkında bilgi veriniz. Bunlar vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size verilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan başka bir ilaç kullanmaya başlamayınız.

Asetilsistein Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

Eğer Asetilsistein’e ve / veya ilacın bileşiminde bulunan diğer maddelerden birine alerjiniz varsa bu ilacı kullanmayınız.

Eğer herhangi bir ilaca alerjiniz varsa, ya da aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz Asetilsistein kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

* astım;
* mide ve oniki parmak bağırsağı ülseri;
* karaciğer rahatsızlığı;
* böbrek rahatsızlığı.

Bu gibi durumlardan herhangi birine sahipseniz Asetilsistein kullanımı sizin için uygun olmayabilir ya da ilacı güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için dozaj ayarlamalarına veya spesifik testlere ihtiyaç duyabilirsiniz.

Gebelik ya da Emzirme Döneminde Asetilsistein Kullanabilir miyim?

FDA gebelik kategorisi B. Asetilsistein’in doğmamış bebek için zararlı olup olmadığı bilinmemektedir. Hamileyseniz veya tedavi sırasında gebe kalmayı planlıyorsanız doktorunuza söylemelisiniz. Asetilsistein’in anne sütüne geçip geçmediği veya emzirilen bebeğe zarar verip vermeyeceği bilinmemektedir. Eğer bebek emziriyorsanız doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayınız.

Araç ve Makine Kullanırken Asetilsistein Kullanabilir miyim?

İlacın kendi üzerinizde nasıl bir etki oluşturacağını görmeden araç ve makine kullanmaktan kaçınınız.

Asetilsistein’i Nasıl Kullanmalıyım?

Bu ilacı tam olarak size belirtilen (reçete edilen) şekilde kullanınız. Bu ilacı doktorunuz tarafından size reçete edilenden daha fazla dozda veya daha uzun süre boyunca kullanmayınız. Reçetenizdeki talimatlara mutlaka uyunuz.

Asetilsistein’in kapsül formunu bir bardak su ile birlikte, bütün halde alınız. Kapsülü açmayınız, çiğnemeyiniz ve ezmeyiniz.

Asetilsistein’in efervesan tablet olarak hazırlanan formunu alırken ise, doktorunuzun önerdiği dozda efervesan tableti 1 bardak suda eritiniz ve efervesan tablet tamamen eridikten sonra ilacınızı bekletmeden içiniz.

Asetilsistein’in saşe olarak hazırlanan formunu alırken ise, 1 paket saşeyi 1 su bardağına boşaltınız ve daha sonra bardağın yarısına kadar içme suyu ilave ediniz. Karıştırarak toz haldeki ilacın çözünmesini sağlayınız ve ilacınız tamamen çözündükten sonra bekletmeden içiniz.

Toz / granül formdaki ilacınızı ise aşağıda tarif edildiği şekilde hazırladıktan sonra kullanabilirsiniz.

Asetilsistein şurubun hazırlanması:

* İlacınızı kullanımdan en az yarım saat önce hazırlayınız.
* Toz / granül içeren ilaç şişesine bir miktar (şişenin üzerindeki çizgiye gelmeyecek şekilde) kaynatılmış soğutulmuş su ilave ediniz.
* Şişenin ağzını sıkıca kapatınız ve tozun / granülün çözünmesi için iyice çalkalayınız.
* Daha sonra şişenin üzerindeki işaretli yere kadar kaynatılmış soğutulmuş su ilave ediniz.
* Şişenin ağzını tekrar sıkıca kapatınız ve tozun / granülün çözünmesi için iyice çalkalayınız.
* Toz / granül tamamen çözündüğü zaman (toz / granül kısmın artık görünmediği zaman) ilacınız kullanıma hazırdır.

Sıvı formdaki ilacınızın bir dozunu ölçmeden önce ilacı iyice çalkalayınız. Doğru miktarda dozu aldığınıza emin olmak için, sıvıyı işaretli bir ölçüm kaşığı, doz ölçüm pipeti veya ilaç kabı ile ölçünüz, normal bir yemek kaşığı kullanmayınız. Eğer herhangi bir doz ölçüm aletiniz yoksa eczacınızdan isteyebilirsiniz.

Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Eğer bir doz almayı unuttuysanız hatırladığınız an bu dozu alınız. Eğer hatırladığınızda bir sonraki dozun vakti yaklaşmışsa almadığınız dozu atlayınız ve ilacı planladığınız düzende almaya devam ediniz. Unuttuğunuz dozu telafi etmek için çift doz ilaç almayınız.

Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Eğer ilacınızdan almanız gerekenden çok daha fazla dozda aldığınızı düşünüyorsanız hemen bir acil servisi arayarak yardım isteyiniz.

Doz aşımı belirtileri şu gibi durumları içerebilir: Mide bulantısı, kusma.

Asetilsistein’i Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Asetilsistein kullanırken yiyecek, içecek veya aktiviteler konusundaki yasaklara doktorunuzun direktifleri doğrultusunda uyunuz.

Asetilsistein’in Yan Etkileri

Alerjik reaksiyon belirtileri olan şu sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz acil sağlık yardımı alınız: ürtiker (kurdeşen); nefes almada zorluk; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik.

Daha hafif yan etkiler de görülebilir, bunlar:

* mide bulantısı, kusma, ishal;
* ağız iç yüzeyinin iltihaplanması;
* başağrısı;
* kulak çınlaması.

Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir, burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza başvurunuz. Yan etkiler ile ilgili tıbbi tavsiyeler için doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Asetilsistein ile Etkileşen Diğer İlaçlar Hangileridir?

Eğer aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız Asetilsistein kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

* parasetamol (A-Per Pediatrik, Asomal, Babinoks Pediyatrik, Calpol, Calpol 6 Plus, Calpol ‘’Bebek ve Çocuklar İçin’’, Efferalgan, Ekosetol, Geralgine-P Pediatrik, Gripin Bebe Pediatrik, Minafen, Minoset, Minoset Pediatrik, Panadol, Paracet Junior Lak, Paracetamol Pediatrik, Para-Cold, Paranox Fort, Paranox S, Parasedol, Parasedol Pediatrik, Parol, Parol Plus, Pirofen Pediatrik, Perfalgan, Pharmadol, Pirofen, Polmofen Pediatrik, Sedalon Pediatrik, Setamol, Tamol Pediyatrik, Tamol Plus, Tempo, Termacet, Termacet Plus, Termalgine, Termalgine Pediyatrik, Tylol, Tylol 6 Plus, Vermidon, Volpan, Zaldaks);
* öksürük kesici ilaçlar [karbetatapentan hidroklorür (Toclase); dekstrometorfan (Rhinotussal); dekstrometorfan hidrobromür (Metorfan, Vicks Vapodry, Actidem, Benafed, Benical, Benical Cold, Bronkar-A, Deksan, Dorfan, Gripamol, Tamol Cold, Triatüs, Tylol Cold, Vicks Medinait, Wintus); dionin içeren ilaçlar (Arkodin, Fenokodin, Neocodin); kodein fosfat (A-ferin, Apex, Theraflu, Tussifed); noskapin (Arbitus, Coldeks); butamirat sitrat (Butirol, Kreval, Sinecod); izoaminil siklamat (Peracon); levodropropizin (Levopront, Levotus); oksolamin fosfat (Bronko, Fenko, Oksabron, Perbronş, Perebron, Prelon, Subitol); oksolamin sitrat (Forza, Kalamin, Katarin, Oledro, Sekodin) vb. ];
* nitrogliserin (Nitronal, Perlinganit, Deponit NT, Nitroderm TTS, Nitrolingual);
* penisilin grubu ilaçlar [benzilpenisilin (Kristapen, Kristasil, Penicillin-G Potasyum); Fenoksimetilpenisilin (Cliacil, Penoksil, Pen-Os); prokain benzilpenisilin (Devapen, İecilline, Pencain-K); Benzatin penisilin (Benzapen, Depopenisilin); benzil penisilin ve prokain penisilin kombinasyonu (Deposilin, Penadur); flukloksasilin (Flix, Floksin); ampisilin (Alfasilin, Ampisina, Makrosilin, Penbisin); ampisilin ve fenazopiridin hidroklorür kombinasyonu (Azosilin); ko-amoksilav (Amoklavin, Amoksilav BID, Augmentin, Bioment BID, Croxilex BID, Klamoks BID, Klavunat); ampisilin ve sulbaktam kombinasyonu (Alfasid, Ampisid, Combicid, Duobak, Duobaktam, Duocid, Sulcid); bakampisilin (Bakamsilin, Penbak); piperasilin (Pipraks); piperasilin ve tazobaktam kombinasyonu (Tazocin); Tikarsilin (Timentin); vb.]
* sefalosporin grubu ilaçlara [sefaklor (Kefsid, Losefar); sefadroksil (Cefradur, Duricef); sefaleksin (Maksipor, Sefporin); sefprozil (Serozil); sefazolin (Cefamezin, İespor, Maksiporin, Sefazol); sefepim (Maxipime, Unisef); sefditoren (Spectracef); sefiksim (Suprax, Zimax); sefodizim (Modivid); sefoperazon (Cefobid); sefoperazon ve sulbaktam kombinasyonu (Sulperazon); sefotaksim (Sefoksim, Sefotak); seftazidim (Fortum, İesetum); seftizoksim sodyum (Cefizox); seftriakson (Cefaday, Cephaxon, İesef, Nevakson, Novosef, Rocephin); sefuroksim (Aksef, Cefatin, Sefuroks, Zinnat); vb.]
* tetrasiklinler [tetrasiklin (Tetra, Tetralet, Tetramin) ];
* makrolid grubu antibiyotikler [eritromisin içeren ilaçlar (Erimicin, Eritrosif, Eritro, Erythrocin); roksitromisin (Ritosin, Roksolit, Rulid); azitromisin (Azatek, Azeltin, Azitro, Azitrotek, Azomax, Azro, Tremac, Zitromax, Zitrotek); klaritromisin (Claricide, Deklarit, Klacid, Klax, Klamaxin, Klarolid, Klaromin, Laricid, Macrol, Maxiclar, Megasid, Uniklar); diritromisin (Dynabac); spiramisin (Rovamycine); telitromisin (Ketek)];
* aminoglikozidler [gentamisin (Genta, Genmisin, Gentamed, Genthaver, Gentreks, Getamisin); amikasin (Amiketem, Amikaver, Amikozit, Mikasin); isepamisin (Isepacine); netilmisin (Netromycine) vb. ];
* amfoterisin B içeren ilaçlar (Abelcet, Ambisome, Amphotec, Fungizone).

Bu liste Asetilsistein ile etkileşebilecek tüm ilaçların listesi değildir ve Asetilsistein ile etkileşebilecek daha farklı ilaçlar da olabilir. Doktorunuza kullanmakta olduğunuz bütün reçeteli, reçetesiz ilaçlar ve diğer alternatif tıp metotları hakkında bilgi veriniz. Bunlar vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size verilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan başka bir ilaç kullanmaya başlamayınız.

Asetilsistein’i Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

İlacınızı oda sıcaklığında nemden, ışıktan ve sıcaktan uzak olacak şekilde muhafaza ediniz. Asetilsistein’in toz / granül formu sulandırıldıktan sonra oda sıcaklığında 12 gün süreyle saklanır, 12 gün içerisinde kullanılmayan ilacı atınız.

İlaç Fiyatı ve Ödeme Bilgileri

Acetylcystein 600 Trom Efervesan Tablet ‘in fiyat ve ödeme bilgileri için tıklayınız.
Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?
Acetylcystein 600 Trom Efervesan Tablet ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.
UNUTMAYIN! Acetylcystein 600 Trom Efervesan Tablet ve diğer bütün ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız; Acetylcystein 600 Trom Efervesan Tablet 'i asla başkalarıyla paylaşmayınız ve Acetylcystein 600 Trom Efervesan Tablet 'i sadece size uygun görüldüğü şekilde kullanınız.

Accuzide Fort Film Kaplı Tablet

İlaç Etken Maddesi:
Hidroklorotiyazit
İlaç Etken Maddesi:
Kinapril hidroklorür
İlaç Marka İsmi:
Accuzide Fort Film Kaplı Tablet
Bilgi:
Film kaplı her tablette 20 mg Kinapril’e eşdeğer 21.7 mg Kinapril hidroklorür bulunur.

Hidroklorotiyazit ve Kinapril Nedir?

Hidroklorotiyazit vücutta sıvı tutulumuna yol açan aşırı miktarda tuzun vücut tarafından emilimini engellemeye yardımcı olan bir idrar söktürücüdür. Hidroklorotiyazit tiazit grubu idrar söktürücüler arasında yer alır.

Kinapril ise yüksek kan basıncı varlığında kullanılır. Kinapril kan damarlarını daraltarak (büzerek) kan basıncının (tansiyonun) yükselmesine sebep olan ‘’anjiyotensin II’’ isimli maddenin vücutta üretimini engeller. Ayrıca Kinapril, anjiyotensin II’nin sebep olduğu vücutta sodyum ve su tutulumunu önleyerek de tansiyonun yükselmesine engel olur. Kinapril ACE inhibitörü grubu ilaçlardan biridir. ACE ‘’anjiyotensin dönüştürücü enzim’’ anlamına gelmektedir.

Hidroklorotiyazit ve Kinapril kombinasyonu aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:

* yüksek tansiyon (hipertansiyon).

Hidroklorotiyazit ve Kinapril burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.

Bu ilaç hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız.

Hidroklorotiyazit ve Kinapril Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

Eğer Hidroklorotiyazit’e, Kinapril’e ve / veya ilacın bileşiminde bulunan diğer maddelerden birine ya da sülfonamid grubu ilaçlara¹ veya tiazit grubu ilaçlara² alerjiniz varsa veya geçmişte ACE inhibitörleri³ grubuna ait bir ilaç kullanımı sırasında yaşadığınız anjiyoödem⁴ öykünüz varsa ya da ağır karaciğer yetmezliği, karaciğer hastalığı, kontrol altına alınmayan kalp yetmezliği, ağır böbrek yetmezliği, diyaliz tedavisi görüyor olmak, böbreklere kan taşıyan atardamarda daralma, yakın zamanda böbrek nakli geçirmiş olmak veya aldosteron hormonunun aşırı salgılanmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlık varsa veya gebelik dönemindeyseniz; bu ilacı kullanmayınız.

[ ¹sülfonamid grubu ilaçlar (Bactrim, Bakton, Kemoprim, Metoprim, Mikrosid Forte, Septrin, Trifen Fort, Trimoks, vb.)]

( ²tiazit grubu ilaçlar [klortalidon (Hygroton, Regroton); indapamid (Flubest, Fludex, Flutans, Fludin, Flupamid, İndapen, İndurin, İndamid); vb.])

( ³ACE inhibitörleri [benazepril (Cibacen); kaptopril (Apo – Capto, Kapril, Kaptoril); kinapril (Acuitel); fosinopril (Monopril); enalapril maleat (Enalap, Renitec, Enapril, Vasolapril, Konveril); lisinopril (Zestril, Sinopryl, Rilace, Acerilin); moeksipril hidroklorür (Univasc); perindopril (Coversyl); ramipril (Delix, Delix Protect, Blokace, Blokace Plus); silazapril (İnhibace, İnhibace Plus); trandolapril (Gopten), vb.])

( ⁴anjiyoödem: El ve ayaklarda, yüzde, gözlerde, dudaklarda, dilde veya boğazda şişme; yutkunma ve/veya nefes alma güçlüğü gibi belirtilerle görülen, aniden başlayarak birkaç saaten birkaç güne kadar sürebilen klinik bir durum.)

Böbrek hastalığı, karaciğer yetmezliği, diyabet (şeker hastalığı), kalp hastalığı, konjestif kalp yetmezliği, gut (damla hastalığı) veya lupus eritematozus gibi durumlardan herhangi birine sahipseniz Hidroklorotiyazit ve Kinapril kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz.

Kinapril hamilelik döneminde kullanıldığında bebekte doğum kusurlarına sebep olabilir. Eğer hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız doktorunuza danışmadan Hidroklorotiyazit ve Kinapril kullanmayınız.

Doktorunuz tarafından söylenmedikçe Hidroklorotiyazit ve Kinapril kullanımı sırasında potasyum takviyeleri veya tuz türevleri kullanmayınız.

Bazı durumlar tansiyonunuzun düşmesine sebep olabilir. Bunlardan bazıları; kusma, ishal, aşırı terleme, kalp hastalığı, diyaliz, düşük tuzlu diyet, başka bir idrar söktürücü kullanımı gibi durumları içerebilir. Hidroklorotiyazit ve Kinapril kullanımı sırasında içmeniz gereken sıvı miktarı ve türü konusunda doktorunuzun direktiflerine uyunuz. Eğer ishal veya kusmaya sebep olan sürekli bir hastalığınız varsa doktorunuza söyleyiniz.

Bu ilacı çocuklara vermeyiniz.

Hidroklorotiyazit ve Kinapril Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

Eğer Hidroklorotiyazit’e, Kinapril'e ve / veya ilacın bileşiminde bulunan diğer maddelerden birine alerjiniz varsa ya da aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz bu ilacı kullanmayınız:

* ağır karaciğer yetmezliği veya karaciğer hastalığı;
* kontrol altına alınmayan kalp yetmezliği;
* ağır böbrek yetmezliği;
* diyaliz tedavisi görüyor olmak;
* yakın zamanda böbrek nakli geçirmiş olmak;
* böbreklere kan taşıyan atardamarda daralma;
* gebelik döneminde olmak;
* kandaki potasyum seviyesinin anormal derecede düşük olması;
* kandaki kalsiyum seviyesinin anormal derecede yüksek olması;
* sülfonamid grubu ilaçlara¹ alerji;
* tiazit grubu ilaçlara² alerji;
* aldosteron hormonunun aşırı salgılanmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlık;
* geçmişte ACE inhibitörleri³ grubuna ait bir ilaç kullanımı sırasında yaşanan anjiyoödem⁴ öyküsü.

[ ¹sülfonamid grubu ilaçlar (Bactrim, Bakton, Kemoprim, Metoprim, Mikrosid Forte, Septrin, Trifen Fort, Trimoks, vb.)]

( ²tiazit grubu ilaçlar [klortalidon (Hygroton, Regroton); indapamid (Flubest, Fludex, Flutans, Fludin, Flupamid, İndapen, İndurin, İndamid); vb.])

( ³ACE inhibitörleri [benazepril (Cibacen); kaptopril (Apo – Capto, Kapril, Kaptoril); kinapril (Acuitel); fosinopril (Monopril); enalapril maleat (Enalap, Renitec, Enapril, Vasolapril, Konveril); lisinopril (Zestril, Sinopryl, Rilace, Acerilin); moeksipril hidroklorür (Univasc); perindopril (Coversyl); ramipril (Delix, Delix Protect, Blokace, Blokace Plus); silazapril (İnhibace, İnhibace Plus); trandolapril (Gopten), vb.])

( ⁴anjiyoödem: El ve ayaklarda, yüzde, gözlerde, dudaklarda, dilde veya boğazda şişme; yutkunma ve/veya nefes alma güçlüğü gibi belirtilerle görülen, aniden başlayarak birkaç saaten birkaç güne kadar sürebilen klinik bir durum.)

Eğer belirli bazı rahatsızlıklarınız varsa, bu ilacı güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için dozaj ayarlamalarına veya spesifik testlere ihtiyacınız olabilir. Aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz Hidroklorotiyazit ve Kinapril kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

* böbrek hastalığı;
* karaciğer yetmezliği;
* diyabet (şeker hastalığı);
* kalp hastalığı, konjestif kalp yetmezliği;
* bağışıklık yetmezliği;
* gut (damla hastalığı);
* lupus eritematozus.

Gebelik ya da Emzirme Döneminde Hidroklorotiyazit ve Kinapril Kullanabilir miyim?

Eğer hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayınız. Kinapril hamilelik sırasında kullanıldığında doğum kusurlarına yol açabilir. Etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanınız. Eğer tedavi sırasında hamile kalırsanız hemen doktorunuza durumu bildiriniz ve ilacı kullanmayı olabildiğince çabuk bırakınız.

Hidroklorotiyazit anne sütüne geçer. Kinapril de anne sütüne geçebilir ve emzirilen bebeğe zarar verebilir. Eğer bebek emziriyorsanız doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayınız.

Araç ve Makine Kullanırken Hidroklorotiyazit ve Kinapril Kullanabilir miyim?

Hidroklorotiyazit ve Kinapril düşünce ve reaksiyonlarınızı bozabilecek yan etkilere sebep olabilir. Eğer araç veya makine kullanacaksanız ya da dinç ve uyanık olmayı gerektiren bir iş yapacaksanız dikkatli olunuz. İlacın kendi üzerinizde nasıl bir etki oluşturacağını görmeden araç ve makine kullanmaktan kaçınınız.

Hidroklorotiyazit ve Kinapril Nasıl Kullanılır?

Bu ilacı tam olarak size belirtilen (reçete edilen) şekilde kullanınız. Bu ilacı doktorunuz tarafından size reçete edilenden daha fazla dozda veya daha uzun süre boyunca kullanmayınız. Reçetenizdeki talimatlara mutlaka uyunuz.

Doktorunuz bu ilaçtan en etkin şekilde faydalandığınızdan emin olmak için belirli aralıklarla dozaj değişikliklerine gidebilir.

Doktorunuz tarafından aksi belirtilmedikçe, ilacınızı sabahları alınız.

İlacınızın her dozunu bir bardak dolusu su ile birlikte alınız.

Bazı durumlar tansiyonunuzun düşmesine sebep olabilir. Bunlardan bazıları; kusma, ishal, aşırı terleme, kalp hastalığı, diyaliz, düşük tuzlu diyet, başka bir idrar söktürücü kullanımı gibi durumları içerebilir. Hidroklorotiyazit ve Kinapril kullanımı sırasında içmeniz gereken sıvı miktarı ve türü konusunda doktorunuzun direktiflerine uyunuz. Eğer ishal veya kusmaya sebep olan sürekli bir hastalığınız varsa doktorunuza söyleyiniz.

Bu ilacın kullanımı sırasında tansiyonunuzun düzenli olarak kontrol edilmesi gerekecektir. Planlanmış olan randevularınızı kaçırmayınız.

Eğer kusma veya dehidrasyona (vücudun aşırı susuz kalması) maruz kalırsanız kan tahlilleri veya idrar tahlilleri de yapılması gerekebilir.

Hidroklorotiyazit tiroid testlerinin sonuçlarını etkileyebilir. Sizi tedavi eden doktorlara bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.

Eğer yüksek tansiyon tedavisi için Hidroklorotiyazit ve Kinapril kullanıyorsanız kendinizi iyi hissetseniz bile bu ilacı kullanmayı bırakmayınız ve ilacı kullanmaya devam ediniz. Yüksek tansiyon sıklıkla belirti göstermez.

Bu ilacı çocuklara vermeyiniz.

Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Eğer bir doz almayı unuttuysanız hatırladığınız an bu dozu alınız. Eğer hatırladığınızda bir sonraki dozun vakti yaklaşmışsa almadığınız dozu atlayınız ve ilacı planladığınız düzende almaya devam ediniz. Unuttuğunuz dozu telafi etmek için çift doz ilaç almayınız.

Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Eğer ilacınızdan almanız gerekenden çok daha fazla dozda aldığınızı düşünüyorsanız hemen bir acil servisi arayarak yardım isteyiniz.

Doz aşımı belirtileri şu gibi durumları içerebilir: Mide bulantısı, güçsüzlük, halsizlik, baş dönmesi, ağız kuruluğu, aşırı susma, kas ağrısı veya güçsüzlük, bayılacakmış gibi hissetme, yavaş veya düzensiz kalp atışları, bilinç bulanıklığı, nöbet (irade dışı kasılmalar).

Hidroklorotiyazit ve Kinapril Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Egzersiz sırasında veya sıcak havalarda aşırı hararetten ve dehidrasyondan (vücutta su kaybı) kaçınınız. İçmeniz gereken içecek miktarı ve türü konusunda doktorunuzun direktiflerine uyunuz. Bazı durumlarda çok fazla sıvı tüketmek de yeteri kadar sıvı almamak kadar olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Oturur veya yatar pozisyondan hızlı şekilde kalkmaktan kaçınınız. Hızlı şekilde doğrulmak veya kalkmak baş dönmesine sebep olabilir. Yavaşça kalkınız ve düşmeleri engellemek için bir yere tutunarak kendinizi sabit tutunuz.

Alkol kullanmaktan kaçınınız. Alkol Hidroklorotiyazit ve Kinapril’in bazı yan etkilerini artırabilir.

Baş dönmesine sebep olabilecek diğer ilaçları (soğuk algınlığı ilaçları, ağrı kesiciler, kas gevşeticiler, ani hastalık nöbeti ilaçları, depresyon veya anksiyete ilaçları gibi) kullanmaktan kaçınınız. Bu ilaçlar Hidroklorotiyazit ve Kinapril’in yan etkilerini daha da arttırabilir. Eğer bu ilaçlardan herhangi birini düzenli olarak kullanıyorsanız veya başka tansiyon ilaçları kullanıyorsanız doktorunuza bildiriniz.

Doktorunuz söylemedikçe Hidroklorotiyazit ve Kinapril kullanımı sırasında diyetinizde düzenli olarak tuz türevi kullanmayınız ve potasyum takviyeleri almayınız.

Hidroklorotiyazit ve Kinapril’in Yan Etkileri

Alerjik reaksiyon belirtileri olan şu sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz acil sağlık yardımı alınız : ürtiker (kurdeşen; nefes almada zorluk; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik.

Aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz hemen doktorunuzu arayınız ve acil sağlık desteği isteyiniz:

* bayılma;
* hızlı veya düzensiz kalp atışları, çarpıntı, göğüste şiddetli ağrı veya baskı hissi, nefes almada güçlük ve sıkıntı;
* düşük potasyum seviyesi (bilinç bulanıklığı, düzensiz kalp ritmi, aşırı susuzluk, idrar yapımında artış, bacaklarda huzursuzluk, kas güçsüzlüğü, halsizlik veya zayıflık hissi);
* ağız kuruluğu, aşırı susama, mide bulantısı, kusma;
* kırmızı, kabartılı şekilde ciltte soyulma, cilt döküntüsü (kızarıklık, kabarcık, vb.), kaşıntı;
* sarılık (ciltte veya gözlerde sararma);
* normalden az idrar yapma veya hiç idrar yapamama;
* yüksek ateş, boğazın iltihaplanması, vücut ağrıları.

Daha hafif yan etkiler de görülebilir, bunlar:

* kuru öksürük;
* baş dönmesi, başağrısı, halsizlik;
* bulanık görme;
* kas veya eklem ağrısı;
* burun akıntısı;
* uyku artışı, uykusuzluk;
* ruhsal durumda dalgalanmalar, depresyon;

* ışığa karşı duyarlılık;

* iştahsızlık, karın ağrısı, ishal, kabızlık;
* iktidarsızlık.

Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir, burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza başvurunuz. Yan etkiler ile ilgili tıbbi tavsiyeler için doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Hidroklorotiyazit ve Kinapril ile Etkileşen Diğer İlaçlar Hangileridir?

Eğer aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız Hidroklorotiyazit ve Kinapril kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

* antihipertansifler [benazepril (Cibacen); bosentan (Tracleer); enalapril maleat (Enalap, Renitec, Enapril, Vasolapril, Konveril); fosinopril (Monopril); furosemid (Lasix, Furomid, Desal); indapamid (Flubest, Fludex, Flutans, Fludin, Flupamid, İndapen, İndurin, İndamid); kaptopril (Apo – Capto, Kapril, Kaptoril); kinapril (Acuitel); klortalidon (Hygroton, Regroton); lisinopril (Zestril, Sinopryl, Rilace, Acerilin); mannitol (%20 Mannitol, %20 Mannitol-Biosel Solüsyonu); metildopa (Alfamet); moeksipril hidroklorür (Univasc); moksonidin (Cynt, Physiotens); perindopril (Coversyl); ramipril (Delix, Delix Protect, Blokace, Blokace Plus); rilmenidin (Hyperium); silazapril (İnhibace, İnhibace Plus); spironolakton (Aldacton); sodyum nitroprusid (Nipruss); trandolapril (Gopten); kombinasyon haldeki idrar söktürücüler (Moduretic, Triamteril, Aldactazide); vb.];
* beta adrenerjik blokörler [atenolol (Apo – Atenol, Tensidif, Tensinor, Atexal, Nortan); karvedilol (Carvexal, Coronis, Kinetra, Dilatrend); metoprolol tartrat (Beloc, Problok, Lopresor); propranolol hidroklorür (Dideral); sotalol hidroklorür (Darob, Talozin); asebutolol (Prent); bisoprolol fumarat (Concor, Lodoz); esmolol hidroklorür (Brevibloc); oksprenolol hidroklorür (Trasicor); pindolol (Apo-Pindol, Visken); vb.];
* nitratlar [nitrogliserin (Nitronal, Perlinganit, Deponit NT, Nitroderm TTS, Nitrolingual); izosorbid dinitrat (Cardioket, Cardioket Retard, İsordil, İsordil Sublingual); izosorbid mononitrat (İsorat, Monodur, Monoket, Monolong SR); vb.];
* vazodilatörler [flunarizin (Sibelium); iloprost trometamol (İlomedin 20); pentoksifilin (Pentox, Trental, Trentilin, Vasoplan); piribedil (Trivastal 50R); sinarizin (Sefal); ko – dergokrin mesilat (Toterjin, Segol); nisergolin (Sermion); vb.];

* trisiklik antidepresanlar [amitriptilin hidroklorür (Laroxyl, Triptilin); imipramin hidroklorür (Tofranil); klomipramin hidroklorür (Anafranil); opipramol hidroklorür (Deprenil, İnsidon, İnsomin); vb.];

* barbitüratlar [fenitoin sodyum (Epanutin, Epitoin, Phenhydan, Phenytoin, Epdantoin, Hydantin); fenobarbital (Luminal, Phenobarbitalum); vb.];

* fenotiyazinler [asepromazin maleat (Plegicil); flufenazin dekanoat (Prolixin Decanoate); klorpromazin hidroklorür (Largactil); tioridazin (Mellerettes, Melleril); trifluoperazin (Stilizan); vb.];
* non-steroidal antiinflamatuar grubu ilaçlar [diklofenak (Cataflam, Diclomec ,Dicloflam, Dolorex, Voltaren); etodolak (Etol, Edolar); ibuprofen (Brufen, Ibufen, Suprafen, Nurofen); indometasin (Endol); ketoprofen (Profenid); meloksikam (Melox, Exen, Zeloxim); metamizol sodyum (Adepiron, Andolor, Devaljin, Novalgin); naproksen (Aleve, Apranax, Aprol, Naprosyn, Synax); piroksikam (Felden, Oksikam); vb.];
* salisilatlar [asetilsalisilik asit (Aspirin, Asinpirine, Babyprin, Coraspin, Dispril, Ecopirin, vb. ); sülfasalazin (Salazopyrin EN – tab); vb.];

* ağız yoluyla alınan diyabet ilaçları [glibenklamid (Dianorm, Diyaben, Gliben); glibornurid (Glutril); gliklazid (Betanorm, Diamicron, Glumikron, Oramikron); glikidon (Glurenorm); glimepirid (Amaryl, Diameprid, Glimax); glipizid (Glucotrol XL, Minidiab); metformin hidroklorür (Glifor, Glucophage, Gluformin, Glukofen); vb.];
* insülin [insülin aspart (Novomix 30); insülin lispro (Humalog); insülin detemir (Levemir); insülin glarjin (Lantus Optipen); izofan insülin (Humulin, Insulatard); bifazik insülin lispro (Humalog); bifazik izofan insülin (Humulin, Mixtard 30 Innolet, Mixtard Penfill)];

* lityum karbonat (Lithuril);
* heparin (Calciparine, Heparine Sodium Panpharma, Liquemine, Nevparin);
* digoksin (Digoxin-Sandoz);
* kolestiramin (Kolestran);
* amfoterisin B içeren ilaçlar (Abelcet, Ambisome, Amphotec, Fungizone);
* kortikosteroidler [prednizolon (Deltacortril, Prednisolon); betametazon (Celestone, Diprospan); deflazakort (Flantadin); deksametazon (Dekort, Onadron); metilprednizolon (Depo-Medrol, Prednol); vb.];
* immünosüpresif ilaçlar [antilenfosit immunoglobülin at (Lymphomoglobuline anti-insan timosit immünoglobülini); antilenfosit immünoglobülin tavşan (ATG-Fresenius, Thymoglobuline anti-insan timosit immünoglobulini); basiliksimab (Simulect); daklizumab (Zenapax); everolimus (Certican); glatiramer asetat (Copaxone); lenflunomid(Arava); mikofenolat mofetil (Cellcept); mikofenolat sodyum (Myfortic); muromonab(Orthoclone); siklosporin (Gengraf,Sandimmun); sirolimus (Rapamune); takrolimus (Prograf); azatiyoprin (Azathioprine,İmuran); vb.];
* allopürinol içeren ilaçlar (Allo-Ürik, Ürikoliz);
* tetrasiklinler [doksisiklin hiklat (Monodoks, Tetradoks); tetrasiklin (Tetra, Tetralet, Tetramin); vb.];
* siklofosfamid (Endoxan, Alkyloxan);
* metotreksat (Emthexate, Methotrexat, Trexan, Zexat);
* metildopa (Alfamet);
* nöroleptikler [klorpromazin hidroklorür (Largactil); asepromazin maleat (Plegicil); flupentiksol (Fluanxol); haloperidol (Norodol, Sedaperidol); pimozid (Nörofren); sülprid (Dogmatil, Meresa, Sülpir); tioridazin (Mellerettes, Melleril); mezoridazin (Lidanil); trifluoperazin (Stilizan); zuklopentiksol asetat (Clopixol Acuphase); zuklopentiksol dihidroklorür (Clopixol); amisülprid (Solian); aripiprazol (Abilify); ketiapin (Seroquel); klozapin (Clonex, Leponex); olanzapin (Zyprexa, Rexapin); risperidon (Risperdal, Risperdal Quicklet) ]. flupentiksol dekanoat (Fluanxol); flufenazin dekanoat (Prolixin Decanoate Retard); zuklopentiksol dekanoat (Clopixol); vb.].

Bu liste Hidroklorotiyazit ve Kinapril ile etkileşebilecek tüm ilaçların listesi değildir ve Hidroklorotiyazit ve Kinapril ile etkileşebilecek daha farklı ilaçlar da olabilir. Doktorunuza kullanmakta olduğunuz bütün reçeteli, reçetesiz ilaçlar ve diğer alternatif tıp metotları hakkında bilgi veriniz. Bunlar vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size verilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan başka bir ilaç kullanmaya başlamayınız.

Hidroklorotiyazit ve Kinapril’i Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

İlacınızı oda sıcaklığında nemden, ışıktan ve sıcaktan uzak olacak şekilde muhafaza ediniz.

İlaç Fiyatı ve Ödeme Bilgileri

Accuzide Fort Film Kaplı Tablet fiyat ve ödeme bilgileri için tıklayınız.

Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?

Accuzide Fort Film Kaplı Tablet ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.

UNUTMAYIN! Accuzide Fort Film Kaplı Tablet ve diğer bütün ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız; Accuzide Fort Film Kaplı Tablet 'i asla başkalarıyla paylaşmayınız ve Accuzide Fort Film Kaplı Tablet 'i sadece size uygun görüldüğü şekilde kullanınız.

15 Haziran 2010 Salı

Actifed Tablet

İlaç Etken Maddesi:
Triprolidin hidroklorür, Psödoefedrin hidroklorür
İlaç Marka İsmi:
Actifed Tablet

Triprolidin ve Psödoefedrin Nedir?

Triprolidin vücuttaki doğal kimyasal histamin’in etkilerini engelleyen bir antihistaminiktir*. Histamin hapşırma, kaşıntı, kızarıklık, ödem, göz sulanması ve burun akıntısı gibi semptomlar üretebilir. Triprolidin ise vücuttaki histaminin reseptörlere bağlanmasını engelleyerek kızarıklık, kaşıntı, ödem, vb. semptomları azaltır.

Psödoefedrin bir dekonjestandır. Psödoefedrin burun kanallarındaki kan damarlarını daraltarak (büzerek) çalışır. Burundaki kan damarlarının genişlemesi burun tıkanıklığına sebep olabilir.

Triprolidin ve Psödoefedrin kombinasyonu aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:

* soğuk algınlığı;
* grip;
* alerjik nezle;
* bir enfeksiyon veya alerji olmaksızın burunda meydana gelen tıkanıklık [vazomotor nezle (vazomotor rinit]].

( *antihistaminik: Vücutta bulunan histamin adlı kimyasalın etkilerine zıt yönlü etki gösteren ve alerjik belirtilerin tedavisi için kullanılan ilaçlar. )

Triprolidin ve Psödoefedrin burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.

Bu ilaç hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız.

Triprolidin ve Psödoefedrin Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

Bir çocuğa öksürük veya soğuk algınlığı ilacı vermeden önce her zaman doktorunuza danışınız. Çok küçük çocuklarda öksürük veya soğuk algınlığı ilaçlarının yanlış kullanımı ölüme sebep olabilir.

Doktorunuza veya eczacınıza danışmadan reçetesiz satılan herhangi bir alerji, uyku, öksürük veya soğuk algınlığı ilacı kullanmayınız. Eğer belirli ürünleri birlikte alırsanız yanlışlıkla aynı etken maddeden çok fazla alabilir ve doz aşımına sebep olabilirsiniz. Kullandığınız diğer ilaçların içeriğini mutlaka okuyunuz ve herhangi bir antihistaminik¹ veya dekonjestan² içerip içermediğine dikkat ediniz.

( ¹antihistaminikler [akrivastin (Semprex); desloratadin (Aerius); feksofenadin hidroklorür (Fexofen, Tavenic, Telfast); loratadin (Claritine, Loradif); setirizin hidroklorür (Allerset, Cetryn, Hitrizin, Zyrtec); buklizin hidroklorür (Longifene); difenhidramin hidroklorür (Allerjin, Benison, Fenotral); dimetinden maleat (Fenistil); hidroksizin hidroklorür (Atarax, Validol); ketotifen (Astafen, Zaditen); klemastin (Tavegyl); klorfenoksamin hidroklorür (Sistral); prometazin hidroklorür (Artu); siproheptadin hidroklorür (Prakten, Sipraktin); vb. ] )

( ²dekonjestanlar [efedrin hidroklorür (Efedrin Arsan, Efedrin Hidroklorür); fenilefrin hidroklorür (Mydfrin); psödoefedrin hidroklorür (Dekoferin, Eksofed, Rinogest, Rinogest SR, Sudafed); vb. ] )

Eğer son 14 gün içerisinde rasajilin (Azilect), selejilin (Moverdin, Seldepar) gibi MAO inhibitörleri* grubuna ait herhangi bir ilaç kullandıysanız bu ilacı kullanmayınız. Eğer MAO inhibitörü vücudunuzdan tamamiyle temizlenmeden öksürük veya soğuk algınlığı ilacı kullanırsanız ağır hatta hayati tehlike yaratabilecek yan etkiler meydana gelebilir.

( *MAO inhibitörleri [moklobemid (Aurorix); rasajilin mezilat (Azilect); selejilin hidroklorür (Moverdin) ] )

Alkol kullanmaktan kaçınınız. Alkol bu ilacın bazı yan etkilerini arttırabilir.

6 yaşın altındaki çocuklarda bu ilacın şurup formu kullanılmalıdır.

Triprolidin ve Psödoefedrin Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

Eğer Triprolidin’e, Psödoefedrin’e ve / veya ilacın bileşiminde bulunan diğer maddelerden birine veya Akrivastin’e ( Duact, Semprex, vb. ) alerjiniz varsa ya da yüksek tansiyon (hipertansiyon), karaciğer yetmezliği veya koroner atardamar (koroner arter) hastalığınız varsa bu ilacı kullanmayınız.

Eğer son 14 gün içerisinde rasajilin (Azilect), selejilin (Moverdin, Seldepar) gibi MAO inhibitörleri* grubuna ait herhangi bir ilaç kullandıysanız bu ilacı kullanmayınız. Eğer MAO inhibitörü vücudunuzdan tamamiyle temizlenmeden öksürük veya soğuk algınlığı ilacı kullanırsanız ağır hatta hayati tehlike yaratabilecek yan etkiler meydana gelebilir.

( *MAO inhibitörleri [moklobemid (Aurorix); rasajilin mezilat (Azilect); selejilin hidroklorür (Moverdin) ] )

Eğer aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

* böbrek hastalığı;
* karaciğer hastalığı;
* diyabet (şeker hastalığı);
* yüksek göz içi basıncı, göz tansiyonu (glokom);
* kalp hastalığı veya yüksek tansiyon;
* herhangi bir tiroid bozukluğu;
* prostat büyümesi;
* idrar yapma problemleri.

Eğer bu durumlardan herhangi birine sahipseniz, Triprolidin ve Psödoefedrin’i güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için bazı doz ayarlamalarına veya spesifik testlere ihtiyaç duyabilirsiniz.

Gebelik ya da Emzirme Döneminde Triprolidin ve Psödoefedrin Kullanabilir miyim?

Triprolidin ve Psödoefedrin’in doğmamış bebek için zararlı olup olmadığı bilinmemektedir. Hamileyseniz veya tedavi sırasında gebe kalmayı planlıyorsanız doktorunuza söylemelisiniz. Triprolidin ve Psödoefedrin anne sütüne geçebilir ve emzirilen bebeğe zarar verebilir. Eğer bebek emziriyorsanız doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayınız.

Araç ve Makine Kullanırken Triprolidin ve Psödoefedrin Kullanabilir miyim?

Triprolidin ve Psödoefedrin düşünce ve reaksiyonlarınızı bozabilecek yan etkilere sebep olabilir. Eğer araç veya makina kullanacaksanız ya da dinç ve uyanık olmayı gerektiren bir iş yapacaksanız dikkatli olunuz. İlacın kendi üzerinizde nasıl bir etki oluşturacağını görmeden araç ve makine kullanmaktan kaçınınız.

Triprolidin ve Psödoefedrin’i Nasıl Kullanmalıyım?

Bu ilacı tam olarak size belirtilen (reçete edilen) şekilde kullanınız. Bu ilacı doktorunuz tarafından size reçete edilenden daha fazla dozda veya daha uzun süre boyunca kullanmayınız. Reçetenizdeki talimatlara mutlaka uyunuz.

Soğuk algınlığı ilaçları genellikle kısa süreli, rahatsızlık belirtileri ortadan kalkıncaya kadar kullanılır.

Tablet formdaki ilacınızın her dozunu 1 bardak su ile birlikte alınız.

Sıvı formdaki ilacınızı alırken ise doğru miktarda dozu aldığınıza emin olmak için, sıvıyı işaretli bir ölçüm kaşığı veya ilaç kabı ile ölçünüz, normal bir yemek kaşığı kullanmayınız.

Eğer herhangi bir doz ölçüm aletiniz yoksa eczacınızdan isteyebilirsiniz.

Tedaviye başladıktan 7 gün sonra belirtilerinizde iyileşme olmazsa ya da yüksek ateş ile birlikte baş ağrısı, öksürük veya cilt döküntüsü (isilik, kabartı vb. ) gibi durumlara maruz kalırsanız doktorunuza başvurunuz.

Eğer herhangi bir ameliyat geçirecekseniz cerrahınıza operasyondan bir süre önce son günlerde ne kadar süreyle soğuk algınlığı ilacı kullandığınızı söyleyiniz.

Bu ilaç cilt alerjisi testlerinin sonuçlarını etkileyebilir. Sizi tedavi eden doktorunuza bir antihistaminik kullandığınızı bildirmelisiniz.

Bir çocuğa öksürük veya soğuk algınlığı ilacı vermeden önce her zaman doktorunuza danışınız. Çok küçük çocuklarda öksürük veya soğuk algınlığı ilaçlarının yanlış kullanımı ölüme sebep olabilir.

6 yaşın altındaki çocuklarda bu ilacın şurup formu kullanılmalıdır.

Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Eğer bir doz almayı unuttuysanız hatırladığınız an bu dozu alınız. Eğer hatırladığınızda bir sonraki dozun vakti yaklaşmışsa almadığınız dozu atlayınız ve ilacı planladığınız düzende almaya devam ediniz. Unuttuğunuz dozu telafi etmek için çift doz ilaç almayınız.

Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Eğer ilacınızdan almanız gerekenden çok daha fazla dozda aldığınızı düşünüyorsanız hemen bir acil servisi arayarak yardım isteyiniz.

Doz aşımı belirtileri şu gibi durumları içerebilir: Huzursuz hissetme, sinirlilik hali, yüksek ateş, baş dönmesi, uyuşukluk hali, güçsüzlük, ağız kuruluğu, yüksek tansiyon, çarpıntı, solunum yetmezliği, titreme, ani hastalık nöbeti (irade dışı kasılmalar).

Triprolidin ve Psödoefedrin Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Alkol kullanmaktan kaçınınız. Alkol bu ilacın bazı yan etkilerini arttırabilir.

Düzenli olarak diğer uyku verici ilaçlardan kullanıyorsanız (narkotik ağrı kesiciler, uyku hapları, kas gevşeticiler, hastalık nöbeti (sara gibi), depresyon veya anksiyeteye karşı kullanılan ilaçlar vb. ) Triprolidin ve Psödoefedrin kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz. Bu ilaçlar Triprolidin ve Psödoefedrin’in sebep olduğu uykulu hali daha da arttırabilir.

Doktorunuzun tavsiyesi olmadan zayıflama hapları, kafein hapları veya uyarıcı etkisi olan benzer bir ilaç kullanmaktan kaçınınız. Herhangi bir uyarıcı ilacı bir dekonjestan ile birlikte almak istenmeyen yan etkilerin oluşma riskini arttırabilir.

Doktorunuza veya eczacınıza danışmadan reçetesiz satılan herhangi bir alerji, uyku, öksürük veya soğuk algınlığı ilacı kullanmayınız. Eğer belirli ürünleri birlikte alırsanız yanlışlıkla aynı etken maddeden çok fazla alabilir ve doz aşımına sebep olabilirsiniz. Kullandığınız diğer ilaçların içeriğini mutlaka okuyunuz ve herhangi bir antihistaminik¹ veya dekonjestan² içerip içermediğine dikkat ediniz.

( ¹antihistaminikler [akrivastin (Semprex); desloratadin (Aerius); feksofenadin hidroklorür (Fexofen, Tavenic, Telfast); loratadin (Claritine, Loradif); setirizin hidroklorür (Allerset, Cetryn, Hitrizin, Zyrtec); buklizin hidroklorür (Longifene); difenhidramin hidroklorür (Allerjin, Benison, Fenotral); dimetinden maleat (Fenistil); hidroksizin hidroklorür (Atarax, Validol); ketotifen (Astafen, Zaditen); klemastin (Tavegyl); klorfenoksamin hidroklorür (Sistral); prometazin hidroklorür (Artu); siproheptadin hidroklorür (Prakten, Sipraktin); vb. ] )

( ²dekonjestanlar [efedrin hidroklorür (Efedrin Arsan, Efedrin Hidroklorür); fenilefrin hidroklorür (Mydfrin); psödoefedrin hidroklorür (Dekoferin, Eksofed, Rinogest, Rinogest SR, Sudafed); vb. ] )

Triprolidin ve Psödoefedrin’in Yan Etkileri

Alerjik reaksiyon belirtileri olan şu sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz acil yardım desteği alınız: ürtiker (kurdeşen); nefes almada zorluk; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik.

Aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz hemen doktorunuzu arayınız ve acil sağlık desteği isteyiniz:

* halüsinasyon görme;
* taşikard;
* idrar tutulumu (idrar yapamama).

(*taşikardi: Kalp atım sayısının dakikada 100’ün üzerinde olacak şekilde artması. )

Daha hafif yan etkiler de görülebilir, bunlar:

* ağız, burun, boğaz kuruluğu;
* sersemlik;
* uyku bozukluğu;
* cilt döküntüsü (isilik, kabartı vb. ).

Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir, burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza başvurunuz. Yan etkiler ile ilgili tıbbi tavsiyeler için doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Triprolidin ve Psödoefedrin ile Etkileşen Diğer İlaçlar Hangileridir?

Eğer son 14 gün içerisinde rasajilin (Azilect), selejilin (Moverdin, Seldepar) gibi MAO inhibitörleri* grubuna ait herhangi bir ilaç kullandıysanız bu ilacı kullanmayınız. Eğer MAO inhibitörü vücudunuzdan tamamiyle temizlenmeden öksürük veya soğuk algınlığı ilacı kullanırsanız ağır hatta hayati tehlike yaratabilecek yan etkiler meydana gelebilir.

( *MAO inhibitörleri [moklobemid (Aurorix); rasajilin mezilat (Azilect); selejilin hidroklorür (Moverdin) ] )

Eğer aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız Triprolidin ve Psödoefedrin kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

* trisiklik antidepresanlar [amitriptilin hidroklorür (Laroxyl, Triptilin); imipramin hidroklorür (Tofranil); klomipramin hidroklorür (Anafranil); opipramol hidroklorür (Deprenil, İnsidon, İnsomin) vb. ];
* dekonjestanlar [efedrin hidroklorür (Efedrin Arsan, Efedrin Hidroklorür); fenilefrin hidroklorür (Mydfrin); psödoefedrin hidroklorür (Dekoferin, Eksofed, Rinogest, Rinogest SR, Sudafed) vb. ];
* iştah kesici ilaçlar;
* metildopa (Alfamet);
* beta adrenerjik blokörler [atenolol (Apo – Atenol, Tensidif, Tensinor, Atexal, Nortan); karvedilol (Carvexal, Coronis, Kinetra, Dilatrend); metoprolol tartrat (Beloc, Problok, Lopresor); propranolol hidroklorür (Dideral); sotalol hidroklorür (Darob, Talozin); asebutolol (Prent); bisoprolol fumarat (Concor, Lodoz); esmolol hidroklorür (Brevibloc); oksprenolol hidroklorür (Trasicor); pindolol (Apo-Pindol, Visken) vb. ].

Bu liste Triprolidin ve Psödoefedrin ile etkileşebilecek tüm ilaçların listesi değildir ve Triprolidin ve Psödoefedrin ile etkileşebilecek daha farklı ilaçlar da olabilir.

Doktorunuza kullanmakta olduğunuz bütün reçeteli, reçetesiz ilaçlar ve diğer alternatif tıp metotları hakkında bilgi veriniz. Bunlar vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size verilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan başka bir ilaç kullanmaya başlamayınız.

Triprolidin ve Psödoefedrin’i Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

İlacınızı oda sıcaklığında nemden, ışıktan ve sıcaktan uzak olacak şekilde muhafaza ediniz.

İlaç Fiyatı ve Ödeme Bilgileri

Actifed Tablet 'in fiyat ve ödeme bilgileri için tıklayınız.

Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?

Actifed Tablet ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.

UNUTMAYIN! Actifed Tablet ve diğer bütün ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız; Actifed Şurup'u asla başkalarıyla paylaşmayınız ve Actifed Şurup'u sadece size uygun görüldüğü şekilde kullanınız.

Actifed Şurup

İlaç Etken Maddesi:
Triprolidin hidroklorür, Psödoefedrin hidroklorür
İlaç Marka İsmi:
Actifed Şurup

Triprolidin ve Psödoefedrin Nedir?

Triprolidin vücuttaki doğal kimyasal histamin’in etkilerini engelleyen bir antihistaminiktir*. Histamin hapşırma, kaşıntı, kızarıklık, ödem, göz sulanması ve burun akıntısı gibi semptomlar üretebilir. Triprolidin ise vücuttaki histaminin reseptörlere bağlanmasını engelleyerek kızarıklık, kaşıntı, ödem, vb. semptomları azaltır.

Psödoefedrin bir dekonjestandır. Psödoefedrin burun kanallarındaki kan damarlarını daraltarak (büzerek) çalışır. Burundaki kan damarlarının genişlemesi burun tıkanıklığına sebep olabilir.

Triprolidin ve Psödoefedrin kombinasyonu aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:

* soğuk algınlığı;
* grip;
* alerjik nezle;
* bir enfeksiyon veya alerji olmaksızın burunda meydana gelen tıkanıklık [vazomotor nezle (vazomotor rinit]].

( *antihistaminik: Vücutta bulunan histamin adlı kimyasalın etkilerine zıt yönlü etki gösteren ve alerjik belirtilerin tedavisi için kullanılan ilaçlar. )

Triprolidin ve Psödoefedrin burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.

Bu ilaç hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız.

Triprolidin ve Psödoefedrin Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

Bir çocuğa öksürük veya soğuk algınlığı ilacı vermeden önce her zaman doktorunuza danışınız. Çok küçük çocuklarda öksürük veya soğuk algınlığı ilaçlarının yanlış kullanımı ölüme sebep olabilir.

Doktorunuza veya eczacınıza danışmadan reçetesiz satılan herhangi bir alerji, uyku, öksürük veya soğuk algınlığı ilacı kullanmayınız. Eğer belirli ürünleri birlikte alırsanız yanlışlıkla aynı etken maddeden çok fazla alabilir ve doz aşımına sebep olabilirsiniz. Kullandığınız diğer ilaçların içeriğini mutlaka okuyunuz ve herhangi bir antihistaminik¹ veya dekonjestan² içerip içermediğine dikkat ediniz.

( ¹antihistaminikler [akrivastin (Semprex); desloratadin (Aerius); feksofenadin hidroklorür (Fexofen, Tavenic, Telfast); loratadin (Claritine, Loradif); setirizin hidroklorür (Allerset, Cetryn, Hitrizin, Zyrtec); buklizin hidroklorür (Longifene); difenhidramin hidroklorür (Allerjin, Benison, Fenotral); dimetinden maleat (Fenistil); hidroksizin hidroklorür (Atarax, Validol); ketotifen (Astafen, Zaditen); klemastin (Tavegyl); klorfenoksamin hidroklorür (Sistral); prometazin hidroklorür (Artu); siproheptadin hidroklorür (Prakten, Sipraktin); vb. ] )

( ²dekonjestanlar [efedrin hidroklorür (Efedrin Arsan, Efedrin Hidroklorür); fenilefrin hidroklorür (Mydfrin); psödoefedrin hidroklorür (Dekoferin, Eksofed, Rinogest, Rinogest SR, Sudafed); vb. ] )

Eğer son 14 gün içerisinde rasajilin (Azilect), selejilin (Moverdin, Seldepar) gibi MAO inhibitörleri* grubuna ait herhangi bir ilaç kullandıysanız bu ilacı kullanmayınız. Eğer MAO inhibitörü vücudunuzdan tamamiyle temizlenmeden öksürük veya soğuk algınlığı ilacı kullanırsanız ağır hatta hayati tehlike yaratabilecek yan etkiler meydana gelebilir.

( *MAO inhibitörleri [moklobemid (Aurorix); rasajilin mezilat (Azilect); selejilin hidroklorür (Moverdin) ] )

Alkol kullanmaktan kaçınınız. Alkol bu ilacın bazı yan etkilerini arttırabilir.

2 yaşın altındaki çocuklara doktor tavsiyesi olmadan bu ilacı vermeyiniz.

Triprolidin ve Psödoefedrin Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

Eğer Triprolidin’e, Psödoefedrin’e ve / veya ilacın bileşiminde bulunan diğer maddelerden birine veya Akrivastin’e ( Duact, Semprex, vb. ) alerjiniz varsa ya da yüksek tansiyon (hipertansiyon), karaciğer yetmezliği veya koroner atardamar (koroner arter) hastalığınız varsa bu ilacı kullanmayınız.

Eğer son 14 gün içerisinde rasajilin (Azilect), selejilin (Moverdin, Seldepar) gibi MAO inhibitörleri* grubuna ait herhangi bir ilaç kullandıysanız bu ilacı kullanmayınız. Eğer MAO inhibitörü vücudunuzdan tamamiyle temizlenmeden öksürük veya soğuk algınlığı ilacı kullanırsanız ağır hatta hayati tehlike yaratabilecek yan etkiler meydana gelebilir.

( *MAO inhibitörleri [moklobemid (Aurorix); rasajilin mezilat (Azilect); selejilin hidroklorür (Moverdin) ] )

Eğer aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

* böbrek hastalığı;
* karaciğer hastalığı;
* diyabet (şeker hastalığı);
* yüksek göz içi basıncı, göz tansiyonu (glokom);
* kalp hastalığı veya yüksek tansiyon;
* herhangi bir tiroid bozukluğu;
* prostat büyümesi;
* idrar yapma problemleri.

Eğer bu durumlardan herhangi birine sahipseniz, Triprolidin ve Psödoefedrin’i güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için bazı doz ayarlamalarına veya spesifik testlere ihtiyaç duyabilirsiniz.

Gebelik ya da Emzirme Döneminde Triprolidin ve Psödoefedrin Kullanabilir miyim?

Triprolidin ve Psödoefedrin’in doğmamış bebek için zararlı olup olmadığı bilinmemektedir. Hamileyseniz veya tedavi sırasında gebe kalmayı planlıyorsanız doktorunuza söylemelisiniz. Triprolidin ve Psödoefedrin anne sütüne geçebilir ve emzirilen bebeğe zarar verebilir. Eğer bebek emziriyorsanız doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayınız.

Araç ve Makine Kullanırken Triprolidin ve Psödoefedrin Kullanabilir miyim?

Triprolidin ve Psödoefedrin düşünce ve reaksiyonlarınızı bozabilecek yan etkilere sebep olabilir. Eğer araç veya makina kullanacaksanız ya da dinç ve uyanık olmayı gerektiren bir iş yapacaksanız dikkatli olunuz. İlacın kendi üzerinizde nasıl bir etki oluşturacağını görmeden araç ve makine kullanmaktan kaçınınız.

Triprolidin ve Psödoefedrin’i Nasıl Kullanmalıyım?

Bu ilacı tam olarak size belirtilen (reçete edilen) şekilde kullanınız. Bu ilacı doktorunuz tarafından size reçete edilenden daha fazla dozda veya daha uzun süre boyunca kullanmayınız. Reçetenizdeki talimatlara mutlaka uyunuz.

Soğuk algınlığı ilaçları genellikle kısa süreli, rahatsızlık belirtileri ortadan kalkıncaya kadar kullanılır.

Tablet formdaki ilacınızın her dozunu 1 bardak su ile birlikte alınız.

Sıvı formdaki ilacınızı alırken ise doğru miktarda dozu aldığınıza emin olmak için, sıvıyı işaretli bir ölçüm kaşığı veya ilaç kabı ile ölçünüz, normal bir yemek kaşığı kullanmayınız.

Eğer herhangi bir doz ölçüm aletiniz yoksa eczacınızdan isteyebilirsiniz.

Tedaviye başladıktan 7 gün sonra belirtilerinizde iyileşme olmazsa ya da yüksek ateş ile birlikte baş ağrısı, öksürük veya cilt döküntüsü (isilik, kabartı vb. ) gibi durumlara maruz kalırsanız doktorunuza başvurunuz.

Eğer herhangi bir ameliyat geçirecekseniz cerrahınıza operasyondan bir süre önce son günlerde ne kadar süreyle soğuk algınlığı ilacı kullandığınızı söyleyiniz.

Bu ilaç cilt alerjisi testlerinin sonuçlarını etkileyebilir. Sizi tedavi eden doktorunuza bir antihistaminik kullandığınızı bildirmelisiniz.

Bir çocuğa öksürük veya soğuk algınlığı ilacı vermeden önce her zaman doktorunuza danışınız. Çok küçük çocuklarda öksürük veya soğuk algınlığı ilaçlarının yanlış kullanımı ölüme sebep olabilir.

2 yaşın altındaki çocuklara doktor tavsiyesi olmadan bu ilacı vermeyiniz.

Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Eğer bir doz almayı unuttuysanız hatırladığınız an bu dozu alınız. Eğer hatırladığınızda bir sonraki dozun vakti yaklaşmışsa almadığınız dozu atlayınız ve ilacı planladığınız düzende almaya devam ediniz. Unuttuğunuz dozu telafi etmek için çift doz ilaç almayınız.

Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Eğer ilacınızdan almanız gerekenden çok daha fazla dozda aldığınızı düşünüyorsanız hemen bir acil servisi arayarak yardım isteyiniz.

Doz aşımı belirtileri şu gibi durumları içerebilir: Huzursuz hissetme, sinirlilik hali, yüksek ateş, baş dönmesi, uyuşukluk hali, güçsüzlük, ağız kuruluğu, yüksek tansiyon, çarpıntı, solunum yetmezliği, titreme, ani hastalık nöbeti (irade dışı kasılmalar).

Triprolidin ve Psödoefedrin Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Alkol kullanmaktan kaçınınız. Alkol bu ilacın bazı yan etkilerini arttırabilir.

Düzenli olarak diğer uyku verici ilaçlardan kullanıyorsanız (narkotik ağrı kesiciler, uyku hapları, kas gevşeticiler, hastalık nöbeti (sara gibi), depresyon veya anksiyeteye karşı kullanılan ilaçlar vb. ) Triprolidin ve Psödoefedrin kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz. Bu ilaçlar Triprolidin ve Psödoefedrin’in sebep olduğu uykulu hali daha da arttırabilir.

Doktorunuzun tavsiyesi olmadan zayıflama hapları, kafein hapları veya uyarıcı etkisi olan benzer bir ilaç kullanmaktan kaçınınız. Herhangi bir uyarıcı ilacı bir dekonjestan ile birlikte almak istenmeyen yan etkilerin oluşma riskini arttırabilir.

Doktorunuza veya eczacınıza danışmadan reçetesiz satılan herhangi bir alerji, uyku, öksürük veya soğuk algınlığı ilacı kullanmayınız. Eğer belirli ürünleri birlikte alırsanız yanlışlıkla aynı etken maddeden çok fazla alabilir ve doz aşımına sebep olabilirsiniz. Kullandığınız diğer ilaçların içeriğini mutlaka okuyunuz ve herhangi bir antihistaminik¹ veya dekonjestan² içerip içermediğine dikkat ediniz.

( ¹antihistaminikler [akrivastin (Semprex); desloratadin (Aerius); feksofenadin hidroklorür (Fexofen, Tavenic, Telfast); loratadin (Claritine, Loradif); setirizin hidroklorür (Allerset, Cetryn, Hitrizin, Zyrtec); buklizin hidroklorür (Longifene); difenhidramin hidroklorür (Allerjin, Benison, Fenotral); dimetinden maleat (Fenistil); hidroksizin hidroklorür (Atarax, Validol); ketotifen (Astafen, Zaditen); klemastin (Tavegyl); klorfenoksamin hidroklorür (Sistral); prometazin hidroklorür (Artu); siproheptadin hidroklorür (Prakten, Sipraktin); vb. ] )

( ²dekonjestanlar [efedrin hidroklorür (Efedrin Arsan, Efedrin Hidroklorür); fenilefrin hidroklorür (Mydfrin); psödoefedrin hidroklorür (Dekoferin, Eksofed, Rinogest, Rinogest SR, Sudafed); vb. ] )

Triprolidin ve Psödoefedrin’in Yan Etkileri

Alerjik reaksiyon belirtileri olan şu sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz acil yardım desteği alınız: ürtiker (kurdeşen); nefes almada zorluk; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik.

Aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz hemen doktorunuzu arayınız ve acil sağlık desteği isteyiniz:

* halüsinasyon görme;
* taşikardi*;
* idrar tutulumu (idrar yapamama).

( *taşikardi: Kalp atım sayısının dakikada 100’ün üzerinde olacak şekilde artması. )

Daha hafif yan etkiler de görülebilir, bunlar:

* ağız, burun, boğaz kuruluğu;
* sersemlik;
* uyku bozukluğu;
* cilt döküntüsü (isilik, kabartı vb. ).

Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir, burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza başvurunuz. Yan etkiler ile ilgili tıbbi tavsiyeler için doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Triprolidin ve Psödoefedrin ile Etkileşen Diğer İlaçlar Hangileridir?

Eğer son 14 gün içerisinde rasajilin (Azilect), selejilin (Moverdin, Seldepar) gibi MAO inhibitörleri* grubuna ait herhangi bir ilaç kullandıysanız bu ilacı kullanmayınız. Eğer MAO inhibitörü vücudunuzdan tamamiyle temizlenmeden öksürük veya soğuk algınlığı ilacı kullanırsanız ağır hatta hayati tehlike yaratabilecek yan etkiler meydana gelebilir.

( *MAO inhibitörleri [moklobemid (Aurorix); rasajilin mezilat (Azilect); selejilin hidroklorür (Moverdin) ] )

Eğer aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız Triprolidin ve Psödoefedrin kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

* trisiklik antidepresanlar [amitriptilin hidroklorür (Laroxyl, Triptilin); imipramin hidroklorür (Tofranil); klomipramin hidroklorür (Anafranil); opipramol hidroklorür (Deprenil, İnsidon, İnsomin) vb. ];
* dekonjestanlar [efedrin hidroklorür (Efedrin Arsan, Efedrin Hidroklorür); fenilefrin hidroklorür (Mydfrin); psödoefedrin hidroklorür (Dekoferin, Eksofed, Rinogest, Rinogest SR, Sudafed) vb. ];
* iştah kesici ilaçlar;
* metildopa (Alfamet);
* beta adrenerjik blokörler [atenolol (Apo – Atenol, Tensidif, Tensinor, Atexal, Nortan); karvedilol (Carvexal, Coronis, Kinetra, Dilatrend); metoprolol tartrat (Beloc, Problok, Lopresor); propranolol hidroklorür (Dideral); sotalol hidroklorür (Darob, Talozin); asebutolol (Prent); bisoprolol fumarat (Concor, Lodoz); esmolol hidroklorür (Brevibloc); oksprenolol hidroklorür (Trasicor); pindolol (Apo-Pindol, Visken) vb. ].

Bu liste Triprolidin ve Psödoefedrin ile etkileşebilecek tüm ilaçların listesi değildir ve Triprolidin ve Psödoefedrin ile etkileşebilecek daha farklı ilaçlar da olabilir.

Doktorunuza kullanmakta olduğunuz bütün reçeteli, reçetesiz ilaçlar ve diğer alternatif tıp metotları hakkında bilgi veriniz. Bunlar vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size verilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan başka bir ilaç kullanmaya başlamayınız.

Triprolidin ve Psödoefedrin’i Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

İlacınızı oda sıcaklığında nemden, ışıktan ve sıcaktan uzak olacak şekilde muhafaza ediniz.

İlaç Fiyatı ve Ödeme Bilgileri

Actifed Şurup 'un fiyat ve ödeme bilgileri için tıklayınız.

Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?

Actifed Şurup ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.

UNUTMAYIN! Actifed Şurup ve diğer bütün ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız; Actifed Şurup 'u asla başkalarıyla paylaşmayınız ve Actifed Şurup'u sadece size uygun görüldüğü şekilde kullanınız.